Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται «πιθανότατα» να συναντηθούν την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους της, όπως δήλωσε απόψε μια πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα αυτό.
Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup είναι «πολύ πιθανή», αλλά αναμένεται προηγουμένως η σύνοδος του Euro Working Group την Πέμπτη, στο οποίο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέφερε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου θα είναι η πρώτη μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τις οποίες ο Γιάννης Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει να βάλει «πάνω στο τραπέζι ιδέες» προς συζήτηση με τους ομολόγους του.
Η έκτακτη σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία στην Ευρωζώνη να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά την Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση της οποίας θέλει να μειωθεί το τεράστιο χρέος της (πάνω από 175% του ΑΕΠ), αλλά και να δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες κατίσχυσαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Η φιλοδοξία αυτή όμως συναντά την κατηγορηματική αντίθεση πολλών χωρών και ιδίως της Γερμανίας, η οποία περισσότερο από ποτέ εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στην ΕΕ.
Υπάρχουν και άλλες χώρες της υρωζώνης που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις έναντι της Αθήνας, όπως η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Ολλανδία, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τρόπο πολύ ρεαλιστικό. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, κέρδισε (τις εκλογές), έχει προτάσεις πολύ διαφορετικές (από τις δικές μας), είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση», σχολίασε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «αυτό θα πάρει λίγο χρόνο».