Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τοµέα στην Ελλάδα εµφάνισε περαιτέρω επιδείνωση κατά το πρώτο εξάµηνο του 2010, με δεδομένο ότι ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε (Ιούνιος 2010: 9%, Δεκέµβριος 2009: 7,7%), επηρεαζόµενος από µικρό αριθµό τραπεζών οι οποίες εµφανίζουν σχετικά υψηλό ποσοστό καθυστερήσεων, όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική για το 2010.
Τα έξι τελευταία τρίµηνα παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού καθυστερήσεων σε όλες τις κατηγορίες δανείων, κυρίως όµως στα καταναλωτικά δάνεια με το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση να ανέρχεται στο 16,7% του συνόλου τον Ιούνιο του 2010 από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009.
Παράλληλα, αν και ελαφρά βελτιωµένο σε σύγκριση µε το τέλος του 2009, σχετικά χαµηλό παρέµεινε το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευµένες προβλέψεις (Ιούνιος 2010: 43,4%, Δεκέµβριος 2009: 41,5%).
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΤτΕ, η βελτίωση αυτή δεν είναι ικανοποιητική ιδίως µάλιστα αν ληφθεί υπόψη η επίδραση που θα ασκήσει στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών ο αρνητικός ρυθµός µεταβολής της οικονοµικής δραστηριότητας.
Γι’ αυτό, απαιτείται µια σηµαντική ενίσχυση του αποθέµατος των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου. Η διαπίστωση σχετικά µε την ανάγκη αύξησης των προβλέψεων προκύπτει και από το γεγονός ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκε και ο λόγος των «καθαρών» καθυστερήσεων (δηλαδή της διαφοράς µεταξύ των δανείων σε καθυστέρηση και των συσσωρευµένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο) προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.