Πάνω από 60 B2B ψηφιακές συναντήσεις μεταξύ 8 γερμανικών επιχειρήσεων και ελληνικών εταιριών και φορέων πραγματοποιούνται από την Τρίτη έως και αύριο Σάββατο 26 Ιουνίου, στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας με θέμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ στον Τουρισμό στην Ελλάδα».
Η ημερίδα έγινε χθες (25.06) μετά από πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.
Στην ψηφιακή ημερίδα, που συγκέντρωσε περισσότερες από 70 συμμετοχές, ειδικοί του κλάδου ανέλυσαν το status της αγοράς, οκτώ γερμανικές επιχειρήσεις παρουσίασαν «έξυπνες» ενεργειακές εφαρμογές και λύσεις, ενώ το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λάβουν ενεργό μέρος μέσα από τέσσερα ψηφιακά polls. Τα τελευταία τέθηκαν στη διάθεσή τους με σκοπό να αποτυπωθεί η τάση της αγοράς τουρισμού σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στα τέσσερα polls, απαντώντας στο ερώτημα για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των πράσινων επενδύσεων στον τουρισμό, δήλωσαν ότι το 30% των σχετικών έργων πρόκειται να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021.
Το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πράσινες επενδύσεις εξαρτώνται άμεσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το 63% ότι η εξάρτηση είναι μεγάλη, επαληθεύοντας την ουσιαστική ανάγκη της αγοράς για κεφαλαιακή στήριξη.
Τέλος το 43% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε ως μεγάλο το ενδιαφέρον για εφαρμογές πράσινης ενέργειας με σκοπό την εξοικονόμηση κόστους.
Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής ημερίδας, ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, υπογράμμισε αρχικά τον στόχο της κυβέρνησης να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει ή και να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια τουριστική αγορά όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημείωσε τα σημαντικά μεγέθη της τουριστικής αγοράς, τα 10.000 ξενοδοχεία, τις 800.000 κλίνες και κυρίως, το ενεργειακό τους δυναμικό, υπογραμμίζοντας τα περιθώρια για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε δράσεις αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος σε σχέση με την ενέργεια και το περιβάλλον.
Ο υφυπουργός, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι το υπουργείο εκτιμά πως στην 85η ΔΕΘ -με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία- θα υπάρξουν πολλές πρωτοβουλίες και συζητήσεις στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας, οι οποίες θα βασιστούν και σε θέματα σχετικά με το Green Deal, ζήτημα υψίστου ενδιαφέροντος τόσο για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας όσο και για το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας.
Η γενική πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Sibylla Bendig, ανέφερε στο χαιρετισμό της ότι μπορεί ο COVID-19 να ξεπεραστεί όταν βρεθεί το εμβόλιο, όμως ο χρόνος για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι μεγάλος, καθότι οι σχεδιαζόμενες δράσεις δεν αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.
Ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Γερμανία, τον Ιούλιο, μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, θα είναι και το Green Deal, με σκοπό τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα αφορούν στην κλιματική ουδετερότητα, τις μηδενικές εκπομπές αερίων και την κυκλική οικονομία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, υπογράμμισε αρχικά τη δύσκολη περίοδο και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή στον τουρισμό για το εθνικό σχέδιο και την ενέργεια, που, όπως είπε, έφερε τους επαγγελματίες του κλάδου μπροστά στην πρόκληση του πώς θα διαχειριστούν τα ενεργειακά τους δεδομένα.
Καταλήγοντας ο κ. Τάσιος, αναφέρθηκε στο restart της αγοράς μετά την κρίση του COVID-19, στις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει η πανδημία στον μαζικό τουρισμό, στη στροφή στον οδικό τουρισμό και την ηλεκτροκίνηση.
Τέλος, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης, τόνισε ότι αυτή είναι η τέταρτη εκδήλωση του Επιμελητηρίου, εστιασμένη στην εξοικονόμηση ενέργειας στον τουρισμό την τελευταία πενταετία, σημειώνοντας ότι η ψηφιακή της διάσταση δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης συμμετοχής επιχειρηματιών από πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και της Γερμανίας.