Η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι ανεπτυγμένες οικονομίες λόγω της αυξανόμενης ανεργίας των νέων είναι τέτοιου μεγέθους που ανάγκασε τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να συστήσει μεγαλύτερες κυβερνητικές παρεμβάσεις, πιθανόν ακόμη και μέσω επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις για να προβούν σε προσλήψεις.
Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός πρότεινε οι κυβερνήσεις να μην συρρικνώσουν τους μηχανισμούς παροχής κοινωνικής πρόνοιας και να ανακατανείμουν, όπου αυτό είναι δυνατόν, κονδύλια σε προγράμματα που θα στοχεύουν στην εργασιακή επανένταξη ανέργων.
Αναφερόμενος στην γενική κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης το 2013, ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως η ανεργία πρόκειται να παραμείνει υψηλή στα 34 ανεπτυγμένα κράτη μέλη του κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια και του επομένου έτους.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σήμερα υπάρχουν 48 εκατ. άνεργοι στα κράτη μέλη του. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι ο μέσος δείκτης ανεργίας θα φθάσει το 8,0% το τρέχον έτος, για να καμφθεί ελαφρώς στο 7,8% το 2014.
Ωστόσο, καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις επιμέρους χώρες, με την ανεργία στην Ελλάδα να αναμένεται πως θα φθάσει το 28,2% το ερχόμενο έτος και την Ισπανία να αναμένεται τον αντίστοιχο δείκτη της να ανέρχεται στο 27,8% το 2014.
Με πολλές χώρες να πασχίζουν εναγωνίως να ανακάμψουν από την οικονομική καταρράκωση που προκάλεσε η κρίση του 2008-’09, ο ΟΟΣΑ επεσήμανε πως υπάρχουν όλο και περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι για τους οποίους αυξάνει ο κίνδυνος να χάσουν τα δικαιώματά τους σε κρατικά επιδόματα και βοήθειες. Επειδή οι νέοι συχνά ως ποτέ δεν χαίρουν κάποιου επιδόματος βλέπουν την κατάστασή τους να γίνεται όλο και πιο δυσχερής.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά την δημοσίευση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών απασχόλησης Στέφανο Σκάρπετα προειδοποίησε ιδιαίτερα για την διογκωμένη έκτακτη ανάγκη να αντιμετωπισθεί η ανεργία των νέων.
«Πιέζουμε να αναληφθεί πιο τολμηρή δράση προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, ακόμη και να προχωρήσει η λήψη ανορθόδοξων μέτρων, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα προτείναμε, όπως οι επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις για να κάνουν προσλήψεις», είπε ο Σκάρπετα.
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην καταφεύγουν σε μέτρα πρόωρης συνταξιοδότησης ελπίζοντας ότι έτσι θα μειωθεί η ανεργία στους νέους, καθώς όπως τονίζει αυτό το μέτρο αποφέρει ελάχιστα οφέλη ενώ επισωρεύει μεγαλύτερα κόστη.