Διαλλακτικότερη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς ενέκρινε το να δοθεί παράταση σε έξι χώρες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους στις συστάσεις της για την οικονομική πολιτική ανά κράτος-μέλος, που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ διετή παράταση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας και ένα χρόνο παράταση για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία.
Επιπλέον, η Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο της ΕΕ την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για πέντε χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία). Όπως τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Όλι Ρεν, πρόκειται για πολύ σημαντική μείωση μέσα σε μία διετία, καθώς ο αριθμός των κρατών-μελών σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος περιορίστηκε από 24 σε 16.
Οι συστάσεις αφορούν όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο – οι οποίες βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης. Οι συστάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του Ιουνίου και στη συνέχεια αναμένεται να ενσωματωθούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, που θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.
Οι συστάσεις αφορούν όλες τις πτυχές οικονομικής πολιτικής των κρατών και αποτελούν μέρος του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», σκοπός του οποίου είναι η παροχή συνδρομής προς τις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους στοιχεία και την πορεία της οικονομίας τους εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παρουσιάζοντας τις συστάσεις της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να συνεχιστούν με αποφασιστικότητα μεν, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς πλέον. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερβούμε την κρίση της ανεργίας και να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν. Αναφερόμενος στην παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής που δόθηκε σε έξι κράτη-μέλη, ο Όλι Ρεν δήλωσε: «Όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή την ανάσα για να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διευκολύνουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Αναφερόμενος στο σύνολο της ευρωζώνης, ο Ρεν τόνισε ότι η Επιτροπή συνιστά στο Eurogroup να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει «συνεπή στάση» προς όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, καθώς και μία φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική. «Το Eurogroup θα πρέπει να παρακολουθεί και να συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης, ούτως ώστε να υπάρχει μία βασική φορολογική κατεύθυνση, παρά τις διαφορές από χώρα σε χώρα, τις οποίες αναγνωρίζουμε», συμπλήρωσε ο Όλι Ρεν.
Ειδικότερα, στις συστάσεις της προς τη Γερμανία, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη να ανοίξει η αγορά υπηρεσιών, ενώ παράλληλα, οι μισθοί θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητα της χώρας. «Αυτό σημαίνει αύξηση μισθών», ανέφεραν ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο Επίτροπος Ρεν, σημειώνοντας ότι η αύξηση των μισθών είναι απαραίτητη για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο, «δεν προτείνουμε στη Γερμανία να μην είναι ανταγωνιστική. Απλώς θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Όλες οι χώρες με πλεονάσματα θα πρέπει να άρουν τα εμπόδια για μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση».
Σχετικά με την Ιταλία, η Επιτροπή επισημαίνει την μεγάλη διαρθρωτική προσαρμογή κατά την τελευταία διετία και σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα παραμείνει κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Για τη Γαλλία, η Επιτροπή προτείνει διετή παράταση μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ως το 2015. Όπως επισήμανε ο Όλι Ρεν, η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2014 θα είναι ηπιότερη σε σχέση με το 2013 για τη Γαλλία και η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη διετία αυτή για να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί, ήδη από φέτος, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, είπε.
Για την Ισπανία, η Επιτροπή δίνει παράταση ως το 2016 για να τεθούν υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της, υπογραμμίζοντας το «κύμα μεταρρυθμίσεων» τον τελευταίο έτος. Επισημαίνεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους νέους.
Για τη Σλοβενία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις υπερβολικές ανισορροπίες που είχαν εντοπιστεί στην οικονομία της. Προσθέτει, όμως, ότι πρέπει να αξιοποιήσει τη διετία παράτασης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Το Βέλγιο καλείται να λάβει περαιτέρω μέτρα, καθώς η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα τρία τελευταία χρόνια δεν έλαβε επαρκή μέτρα για να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ως το 2012. Παρ’ όλ’ αυτά, η Επιτροπή αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στο Βέλγιο, λόγω της ακυβερνησίας που υπήρχε τη διετία 2010 – 2011, αλλά και λόγω της σημαντικής προσπάθειας που κατέβαλε το 2012, ανακτώντας το χαμένο έδαφος των μεταρρυθμίσεων. «Η Επιτροπή δεν επιβάλει πρόστιμο αναδρομικά για τα έτη 2010 και 2011», σημείωσε ο Ρεν.