Την ανάγκη συνταγματικής αναφοράς στη δημοσιονομική υπευθυνότητα τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι λογαριασμοί των φορέων του Δημοσίου πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης ώστε να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο δημόσιο χρήμα.
Σημείωσε ότι η υποχρέωση δημοσιονομικής συμμόρφωσης στο Σύνταγμα έχει διάφορους κινδύνους, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει δέσμευση σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αντιθέτως μπορεί να υπάρχει επί της αρχής δέσμευση στο Σύνταγμα για δημοσιονομική υπευθυνότητα.
Επίσης απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε πως δημοσιονομικά δεν είναι δυνατή η επιστροφή όλων των περικοπών που έχουν γίνει στην περίοδο της ύφεσης, πως τα υπερπλεονάσματα δεν προκύπτουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν βελτιώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχουν μειωθεί πολύ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Σχετικά μάλιστα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο κ. Κουτεντάκης επεσήμανε ότι αυτές δεν δημιουργούνται από έλλειψη ρευστότητας των δημοσίων φορέων αλλά οι πληρωμές δεν ολοκληρώνονται σε σύντομο χρόνο κυρίως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Και σχετικά με την υπερφορολόγηση είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στην περίοδο της ύφεσης αυξήθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις και παράλληλα μειώθηκαν τα εισοδήματα.