Να γίνουν αλλαγές στη φορολογία ζητάει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μιλώντας σε σύσκεψη της ΠΟΕ ΔΟΥ με παραγωγικούς φορείς επεσήμανε ότι η αύξηση των φόρων λειτούργησε πάλι ως εύκολη λύση για τους κυβερνώντες, αντί του περιορισμού της σπατάλης και της μείωσης των κρατικών δαπανών.

Ειδικότερα ο κ. Μίχαλος επεσήμανε:

«Με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει αναλάβει η χώρα μας, είναι σίγουρα σημαντικό να κατατίθενται αλλά και να ακούγονται οι προτάσεις των εργαζομένων.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η γνώση αλλά και η πείρα των ανθρώπων, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις.

Και βεβαίως γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, τόσο του φορολογικού συστήματος όσο και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Αυτά τα προβλήματα προφανώς δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Ωστόσο, έχουν έρθει με φόρα στην επιφάνεια τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν ενταθεί εξαιτίας συγκεκριμένων, άστοχων επιλογών στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής.

Η αύξηση των φόρων λειτούργησε πάλι ως εύκολη λύση για τους κυβερνώντες, αντί του περιορισμού της σπατάλης και της μείωσης των κρατικών δαπανών.

Όμως, πως είναι δυνατόν να περιμένει το κράτος έσοδα, όταν η οικονομική δραστηριότητα παγώνει και τα εισοδήματα πλήττονται; Πόσο λογικό είναι να παίρνει στο πόδι αποφάσεις για την επιβολή έκτακτων εισφορών, χωρίς να έχει βρει ακόμα τον τρόπο να τις εισπράξει;

Πώς απαιτεί από τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, όταν το ίδιο το κράτος οφείλει πάνω από 7 δισ. ευρώ σε ιδιώτες;

Πώς μπορεί να ζητά συνέπεια από το φορολογούμενο πολίτη, όταν η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να ανθεί, σε όφελος ορισμένων; Σήμερα, ακόμα και ο πιο ευσυνείδητος πολίτης, ακόμα και η πιο συνεπής επιχείρηση, προβληματίζεται σοβαρά όσον αφορά την καταβολή των φόρων. Είτε γιατί έχει πλέον τη δυνατότητα να πληρώσει, είτε γιατί αρνείται να αποτελεί το μόνιμο «θύμα» του κράτους.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της φορολογικής πολιτικής των τελευταίων δύο ετών: να εξαντληθεί η φοροδοτική δυνατότητα των συνεπών, να συνεχιστεί η φοροδιαφυγή των επιτήδειων και τα έσοδα να μειώνονται αντί να αυξάνονται.
Έστω και τώρα, αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να αναστραφεί.

Εάν θέλει η νέα κυβέρνηση να βάλει φρένο στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, πρέπει να αλλάξει πολιτική στο θέμα της φορολογίας. Και σε αυτή την προσπάθεια, οφείλει επιτέλους να ακούσει τις προτάσεις τόσο των εργαζομένων, όσο και της αγοράς.

Οι προτεραιότητες είναι σαφείς: μείωση της υπερβολικής επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δικαιοσύνη και ισονομία στις σχέσεις κράτους – φορολογούμενου, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του συστήματος, καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Σε όλους αυτούς τους τομείς, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας. Ζητάμε ένα απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. Που είναι προϋπόθεση, όχι μόνο για την επιβίωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά και για την κινητοποίηση νέων επενδύσεων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Πιστεύω ότι μαζί, πολίτες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, οφείλουμε από κοινού να διεκδικήσουμε τις βαθιές αλλαγές που χρειάζονται για την αναβάθμιση του συστήματος. Ενός συστήματος που λειτουργεί σήμερα σε βάρος όλων μας.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΠΟΕ – ΔΟΥ είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία με την ανάλογη σοβαρότητα».