«Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει» είπε σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα « Het Financieele Dagblad» ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ.

«Για καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία δεν είναι αναγκαία. Τα νέα, ωστόσο, από την Αθήνα δεν είναι μερικές φορές ενθαρρυντικά», πρόσθεσε ο κ. Κνοτ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη το περασμένο καλοκαίρι, μετά από έναν αμφιλεγόμενο διορισμό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εργάστηκαν σκληρά για να βοηθήσουν την Ελλάδα, στην οποία επέρριψε ευθύνη για μη συνειδητοποίηση της βαρύτητας της κατάστασης.

«Όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τη χρεοκοπια, αλλά τώρα είμαι λιγότερο βέβαιος ώστε να αποκλείσω μία χρεοκοπία από ότι ήμουν πριν από λίγους μήνες» και αναρωτήθηκε αν οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Ο ολλανδός τραπεζίτης είναι το πρώτο στέλεχος της ΕΚΤ που προειδοποιεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν τόνισε χθες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και δεν θα την αφήσουν να φύγει από το ευρώ.