Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.
Όπως αναφέρει ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Ρώμης «στην συνάντηση, παρουσία του υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, έγινε αναφορά σε όλα τα επίκαιρα θέματα, αρχίζοντας από τα μέτρα για την ενίσχυση και την συνέχιση της κυβερνητικής δράσης.
Ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφέρθηκε και πάλι στην βούληση της ιταλικής κυβέρνησης να μηδενίσει την σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ, εντός του 2014, με σεβασμό στις δεσμεύσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Το ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Ρώμης, προσθέτει, επίσης, ότι «τα έκτακτα οικονομικά μέτρα θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο πριν τις θερινές διακοπές».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επαναπροσέγγιση Τρεμόντι-Μπερλουσκόνι (που τις περασμένες ημέρες είχαν εκφράσει αποκλίνουσες απόψεις ως προς την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί) στοχεύει στον περιορισμό των κερδοσκοπικών πιέσεων σε βάρος της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και του γερμανικού δημοσίου συνέχισε να αυξάνεται και οι παρατηρητές έκαναν ανοικτά λόγο για «ανοικτές πιέσεις σε βάρος της ιταλικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείεται να εξοικονομηθούν παράλληλα με την έγκριση των έκτακτων μέτρων σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για την μείωση της φορολογικής πίεσης και την τόνωση της οικονομίας.
Μένει τώρα να εξακριβωθεί αν όλοι οι βουλευτές της ιταλικής κεντροδεξιάς πρόκειται να «πειθαρχήσουν» και να αποσύρουν τελικά την σειρά τροπολογιών που σκόπευαν να καταθέσουν.
Ο αρχικός τους στόχος ήταν να περιορίσουν τη δέσμη μέτρων που έχει παρουσιάσει προς έγκριση στην βουλή η κυβέρνηση την οποία στηρίζουν.
Την υποστήριξή του στα μέτρα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, συνολικού ύψους 47 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξέφρασε και ο μελλοντικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι: «το σύνολο των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν από την ιταλική κυβέρνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση της δημόσιας οικονομίας. Ο μηδενισμός της σχέσης ελλείμματος / ΑΕΠ και η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους, βάσει των μέτρων που δημοσιοποιήθηκαν, αποτελούν επιτεύξιμο στόχο», δήλωσε ο Ντράγκι.