«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε ισχυρή επαγρύπνηση για τις πληθωριστικές πιέσεις». Η δήλωση αυτή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, πριν από λίγο, σηματοδότησε ότι μια αύξηση επιτοκίων είναι πιθανή σε ένα μήνα. «Η επαγρύπνηση είναι εγγυημένη», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξη τύπου, μετά τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25%.

Μίλησε, μάλιστα, για συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, που οφείλεται στις τιμές των καυσίμων και των υπόλοιπων εμπορευμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι τις ίδιες λέξεις, δηλαδή ισχυρή επαγρύπνηση, είχε χρησιμοποιήσει ο κύριος Τρισέ και το Μάρτιο, πριν δηλαδή αυξήσει τα επιτόκια ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο. Το Μάιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε το 2,7%, σημαντικά υψηλότερα από το στόχο 2%, της ΕΚΤ.

Μια νέα, πάντως, αύξηση των επιτοκίων, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο όσους έχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και χρέη από πιστωτικές κάρτες.