Σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007. Στις 26 Μαΐου όμως, ημέρα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας ο Μιχάλης Αποστόλου πρόεδρος του Δ.Σ. της Ατλάντικ είχε δηλώσει ότι «οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 99, το οποίο πριν το φέρουν οι φήμες στην επιφάνεια δε γνωρίζαμε τι ακριβώς περιλαμβάνει, κάνει κακό στην εταιρεία και επηρεάζει χωρίς λόγο την ψυχολογία των περίπου 4.000 ανθρώπων που συνεργαζόμαστε».

Σε λιγότερο από δύο μήνες λοιπόν η διοίκηση έκανε στροφή 180 μοιρών και έκανε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99. Το μεγάλο ερώτημα είναι λοιπόν τι άλλαξε. Στην εταιρεία υπάρχει ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ -εδώ και καιρό- μεταξύ των μετόχων και κυρίως μεταξύ των οικογενειών (Αποστόλου και Λαουτάρη).

Η κόντρα των δύο οικογενειών υποβόσκει εδώ και αρκετό καιρό και οι απόψεις τους για πορεία της εταιρείας αποκλίνουν κατά πολύ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι συνέχιση της προσπάθειας αυτόνομης ανάπτυξης ή στρατηγική συνεργασία με κάποιο γίγαντα του κλάδου που μπορεί να καταλήξει σε εξαγορά-απορρόφηση.

Μετά την διαδοχική απορρόφηση μικρότερων εταιριών, η Ατλάντικ έφτασε στο κρίσιμο μέγεθος όπου απαιτούνται στρατηγικές αποφάσεις για τη διατήρηση της θέσης στην αγορά, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Όπως όλα δείχνουν είναι πλέον πολύ πιθανό το σενάριο για αλλαγή στο μετοχολόγιο της εισηγμένης με την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή.

Τι είναι το άρθρο 99

Το άρθρο 99 του νόµου 3588/2007, το οποίο αντικατέστησε εν πολλοίς το άρθρο 44 περί προστασίας πιστωτών, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσφύγουν στα πολυµελή πρωτοδικεία και να ζητήσουν προστασία και συνδιαλλαγή µε τους πιστωτές τους, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.

Όπως έχει δείξει η εμπειρία, για να ξεκινήσει µια επιχείρηση αυτή τη διαδικασία, ουσιαστικά έχει ήδη επέλθει συμφωνία µε τους βασικούς πιστωτές της. Προσφεύγοντας δικαστικά µε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η εταιρεία καλείται να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονοµική δυσπραγία, χωρίς όµως να έχει µπει σε παύση πληρωµών.

Ενώπιον του πολυµελούς πρωτοδικείου θα πρέπει να περιγράψει τη δραστηριότητα, τα µεγέθη της, την κοινωνική σηµασία της, αλλά και να παρουσιάσει ένα εφαρµόσιµο και βιώσιµο επιχειρηµατικό πλάνο, ζητώντας την προστασία του πτωχευτικού κώδικα.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι τη λειτουργία της µέσω διαπραγµάτευσης των οφειλών µε τους πιστωτές της και αν το κρίνει αναγκαίο (κυρίως για µη εισηγµένες που δεν υποβάλλουν ανά τρίµηνο οικονοµικές καταστάσεις), να ορίσει εµπειρογνώµονα για να ελέγξει τα οικονοµικά στοιχεία.