Ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στην αγορά η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της Ατλάντικ, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρήσεις λιανικής και άλλων κλάδων φαίνεται να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τα προβλήματα στον κλάδο λιανικής όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΑΞΙΑ» φαίνεται να αποτελούν την κορυφή ενός παγόβουνου που μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα πτωχεύσεων στην αγορά. Και αυτό διότι η λιανική είναι ο πυρήνας λειτουργίας της αγοράς, από την οποία τροφοδοτείται το χονδρικό εμπόριο, οι παραγωγοί αλλά και το real estate.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ατλάντικ είναι πως α άμεση έκθεση των τραπεζών δεν είναι σημαντική και δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο. Ο κίνδυνος για τις τράπεζες προκύπτει όμως από τους 2.000 περίπου προμηθευτές της εισηγμένης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που ναι μεν διαρρεόυν πως έχουν μικρή έκθεση, αλλά ουδείς επισήμως αναφέρεται σε ακριβή μεγέθη και με επίσημο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το βέβαιο είναι ότι όπως έχουν τα πράγματα, οι προμηθευτές της Ατλάντικ, θα αναγκαστούν σε συμφωνία περικοπής απαιτήσεων για τον απλούστατο λόγο ότι σε άλλη περίπτωση οι πιθανότητες να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους είναι μηδενικές.