Πώς θα σας φαινόταν ένα δωρεάν σπίτι στην Κροατία; Για την ακρίβεια, θα δίνατε 13 σεντς για να μείνετε στο Λεγκράντ; Πρόκειται για μία πόλη στη βόρεια Κροατία, που προσπαθεί να κάνει περισσότερους ανθρώπους να εγκατασταθούν στην περιοχή, προσφέροντας σπίτια σε απίστευτα χαμηλή τιμή, που δεν φθάνει ούτε το 1 ευρώ.
Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018. Η μικρή πόλη, με περίπου 2.000 κατοίκους, κάποτε αποτελούσε το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της κροατικής επικράτειας. Συνορεύει με την Ουγγαρία και βλέπει συνεχώς τον πληθυσμό της να μειώνεται μετά την κατάρρευση της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας το 1918.
Τον Ιανουάριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έχουν έτοιμα για πώληση σπίτια, με μόλις 13 σεντς. Όμως, σε μία τόσο δελεαστική πρόταση δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και μία παγίδα.
Για να είναι επιλέξιμοι να αγοράσουν ένα από τα σπίτια αυτά, οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών, σε έγγαμη σχέση ή σχέση εκτός γάμου και να μην έχουν ποινικό μητρώο. Επίσης, όποιος θέλει να μετακομίσει στο Λεγκράντ, δεν μπορεί να διαθέτει ήδη κάποιο ακίνητο, αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει εάν αυτό αφορά ακίνητα στην Κροατία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι πρέπει να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν τουλάχιστον για 15 χρόνια.
Τα αποτελέσματα
Το τοπικό κροατικό μέσο ενημέρωσης HRT ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2018, υπάρχουν περισσότερα παιδιά σήμερα απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια, και ως αποτέλεσμα, χτίζουν ακόμη και έναν νέο παιδικό σταθμό.
«Έχουν πωληθεί συνολικά πέντε σπίτια έτοιμα για χρήση. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη εγκατασταθεί, και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι και οι τρεις οικογένειες καλωσόρισαν ένα νέο μέλος κατά τη διάρκεια της μετακόμισής τους. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στον παιδικό σταθμό», είπε στο HRT ο Ivan Sabolić, δήμαρχος του Λεγκράντ.
Το 2021, η Legrad έβαλε προς πώληση 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα, το νόμισμα της Κροατίας εκείνη την εποχή. Δεκαεπτά πωλήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Τα σπίτια ήταν σε διαφορετική κατάσταση το καθένα και ερειπωμένα, οπότε για να βοηθήσει, ο δήμος είπε ότι θα πληρώσει 25.000 δολάρια κούνα (περίπου 3.558 δολάρια) για οποιαδήποτε αναγκαία ανακαίνιση.
Για τους νέους κατοίκους που ήθελαν να αγοράσουν ιδιόκτητο σπίτι, η πόλη προσφέρθηκε να καλύψει το 20% της τιμής ή έως και 35.000 kuna (περίπου 5.056 δολάρια). Δεν είναι σαφές εάν η πόλη θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα αυτή τη φορά.
Στα χνάρια της Ιταλίας
Η Κροατία δεν είναι η πρώτη χώρα που ακολουθεί τέτοιου είδους προσέγγιση για να δώσει νέα ζωή στους όλο και πιο συρρικνωμένους πληθυσμούς της. Το Mussomeli, μια πόλη στη Σικελία, έγινε viral γιατί πώλησε παλιά σπίτια για 1 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μετακομίσουν μόνιμα στο Mussomeli, στην καρδιά της σιτσιλιάνικης υπαίθρου, και να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός τριετίας από την απόκτηση της οικίας.
Μάλιστα στην ιστοσελίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στη Σικελία δεν θα αγοράσετε μόνο ένα σπίτι, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, την αργή και χαλαρή ζωή σε ένα από τα πιο ειρηνικά και ασφαλή εδάφη του κόσμου. Ήδη 100 άτομα έχουν αγοράσει σπίτι, τι περιμένετε;».
Η πρωταγωνίστρια του «The Sopranos» και του «Good Fellas» Lorraine Bracco συμμετείχε επίσης σε αυτή την τάση όταν αγόρασε ένα σπίτι 200 ετών, έναντι μόλις 1 ευρώ σε μια διαφορετική ιταλική πόλη που ονομάζεται Sambuca di Sicilia.