Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε μέτρα για την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, εξασφαλίζοντας καλύτερη ενημέρωση για τον καταναλωτή και «σωστή τιμή» για τους γεωργούς.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι για πρώτη φορά χαράσσεται μία συνολική πολιτική για τα συστήματα πιστοποίησης και τις ενδείξεις που δηλώνουν ποιοτικά χαρακτηριστικά των γεωργικών προϊόντων.
Έτσι λοιπόν, θα παρέχονται στους καταναλωτές πληροφορίες, όπως «ελεύθερης βοσκής» και «πρώτης ψυχρής έκθλιψης», καθώς θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη «προαιρετικών ενδείξεων ποιότητας», αναθεωρείται το σύστημα των εγγυημένων ειδικών παραδοσιακών προϊόντων (ΕΠΠΕ) και ενισχύεται το σύστημα των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ).
Επιπλέον, τονίζει η Επιτροπή, θεσπίζονται πρότυπα εμπορίας, στα οποία περιλαμβάνεται η επέκταση της επισήμανσης του τόπου παραγωγής αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων του κάθε γεωργικού κλάδου.
«Η ισχύς της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής έγκειται στην ποικιλομορφία της, στην τεχνογνωσία των γεωργών και στα εδάφη και τις περιοχές παραγωγής», ανέφερε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντάσιαν Σιόλος. «Οι γεωργοί, οι οποίοι πιέζονται από την οικονομική ύφεση, τη συγκέντρωση της διαπραγματευτικής ισχύος στον κλάδο λιανικής και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, έχουν ανάγκη από εργαλεία που να τους επιτρέπουν να ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές για τα προϊόντα που παράγουν» πρόσθεσε.
Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι αποβλέπει στην ενίσχυση των υφιστάμενων συστημάτων ποιότητας της Ε.Ε. που αφορούν τις γεωγραφικές ενδείξεις, τις ενδείξεις για τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ (ειδικά προϊόντα) και τις προαιρετικές ενδείξεις ποιότητας, καθώς και την αποσαφήνιση της ένδειξης «ειδικό παραδοσιακό προϊόν εγγυημένο».
Επίσης, επισημαίνεται ότι τα υφιστάμενα κλαδικά πρότυπα εμπορίας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, καθώς σημειώνεται ότι τα πρότυπα εμπορίας συμβάλλουν στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων, καθώς και της ποιότητάς τους.
Τέλος, όσον αφορά στα προαιρετικά συστήματα πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, μελέτη της Επιτροπής κατέγραψε περισσότερα από 400 συστήματα που εφαρμόζονται στην Ε.Ε.