Από τις καυτές πηγές του Yellowstone ως και τα αποστειρωμένα δωμάτια όπου έφτιαχναν κάποτε τα διαστημόπλοια, δεν υπάρχει μέρος στη Γη όπου η ζωή να μη βρίσκει τον δρόμο της.
Μύκητες ζουν ακόμα και στο Τσερνόμπιλ, εκεί που οι αντιδραστήρες συνεχίζουν να απελευθερώνουν ραδιενέργεια από το τρομακτικό δυστύχημα του 1986.
Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει πάνω από 200 είδη μυκήτων που ζουν στα ερείπια του παλιού πυρηνικού εργοστασίου και κάποιοι μάλιστα τρέφονται από τη ραδιενέργεια!
«Μαύρους μύκητες» τους λένε ή «ραδιοτροφικούς μύκητες» και είναι μια επίλεκτη ομάδα μυκήτων εξοπλισμένοι με μελανίνη που μπορούν να μετατρέπουν την ακτινοβολία γάμμα σε χημική ενέργεια ιδανική για ανάπτυξη.
Επόμενη μελέτη του 2007 βρήκε πως αυτοί οι μύκητες μπορούν να αντέξουν ραδιενέργεια ακόμα και 500 φορές πάνω από τα επίπεδα των ζώντων οργανισμών. Και κάτι ακόμα πιο τρελό: αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Αυτοί οι μύκητες απελευθερώνουν μάλιστα τους σπόρους τους στις πηγές της ακτινοβολίας. «Οι μύκητες έχουν προσαρμοστεί στη ραδιενεργή δραστηριότητα και το 20% περίπου από αυτούς είναι ραδιοτροφικοί, κάτι που σημαίνει πως μεγαλώνουν μέσα στην ακτινοβολία. Τη λατρεύουν», είπε χαρακτηριστικά το 2016 ο επικεφαλής του Jet Propulsion Laboratory της NASA, Kasthuri Venkateswaran.
Το Jet Propulsion Laboratory είχε στείλει εκείνη τη χρονιά 8 είδη μαύρου μύκητα από το Τσερνόμπιλ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μπας και κατανοήσουμε πώς μπορούν να υπομένουν τέτοια επίπεδα ακτινοβολίας…