Ακραίες πλημμύρες στη Βενετία, πυρκαγιές στην Αυστραλία ακόμη και ξέσπασμα πνευμονικής πανώλης στην Κίνα αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, την ώρα που ερευνητές προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει την υγεία των μελλοντικών γενεών.

Η Βενετία κήρυξε χθες Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, με την πλημμυρίδα να φτάνει τα 187 εκατοστά, τη δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη.

«Είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης Λουίτζι Μπρουνιάρο στο Twitter. «Η Βενετία έχει γονατίσει», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. «Η ζημιά ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Πυρκαγιές

Στην άλλη άκρη του κόσμου, περιοχές της Αυστραλίας έχουν καταστραφεί από σφοδρές πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων μέχρι στιγμής και έχουν αναγκάσει ολόκληρες κοινότητες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Από το 2016 περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπως και του Κούινσλαντ πλήττονται από μεγάλη ξηρασία, την οποία η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας αποδίδει εν μέρει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, η οποία έχει επηρεάσει τις βροχοπτώσεις.

Η θερμοκρασία του αέρα είναι επίσης αυξημένη τον τελευταίο αιώνα, γεγονός που αυξάνει τη σφοδρότητα των ξηρασιών και των πυρκαγιών.

Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αυστραλία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση που στηρίζει τη βιομηχανία άνθρακα δέχεται την ανάγκη να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αν και τονίζει ότι πιο αποφασιστική δράση υπέρ του κλίματος θα πλήξει την οικονομία της.

Αυτό θέτει την Καμπέρα απέναντι στους γείτονές της των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις αυξημένες θερμοκρασίες και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Πανώλη

Την ώρα που οι πολιτικοί διαφωνούν, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις ενός πιο ζεστού κόσμου στην υγεία των ανθρώπων.

Στην Κίνα αξιωματούχοι ανέφεραν το ξέσπασμα πνευμονικής πανώλης, μιας σπάνιας ασθένειας, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο.

Οι δύο άνθρωποι αυτοί μολύνθηκαν στην περιοχή της Έσω Μογγολίας, όπου έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός των τρωκτικών έπειτα από μακρές περιόδους ξηρασίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το προηγούμενο καλοκαίρι μια περιοχή στο μέγεθος της Ολλανδίας επλήγη από πανώλη.