Νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι οι αστερίες έχουν πρώιμα μάτια στις κορυφές των άκρων τους για να πλοηγούνται οπτικά στο περιβάλλον τους.
Μάλιστα η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Anders Garm του Τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, έδειξε ότι τα μάτια των αστερίων σχηματίζουν εικόνες, ένα ουσιαστικό στάδιο της εξέλιξης του ματιού.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες απομάκρυναν αστερίες με και χωρίς μάτια από τον οικότοπό τους, έναν κοραλλιογενή ύφαλο πλούσιο σε τροφή, και τους τοποθέτησαν σε απόσταση ενός μέτρου όπου δεν υπήρχε τίποτα για να τραφούν.
Όπως διαπίστωσαν, οι αστερίες που είχαν μάτια άρχισαν να κατευθύνονται προς τον ύφαλο, ενώ εκείνοι που δεν διέθεταν μάτια περιπλανιόντουσαν σε τυχαίες κατευθύνσεις.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νευρικό σύστημα των αστερίων μπορεί να επεξεργαστεί οπτικές πληροφορίες, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε υποτιμήσει τις ικανότητες των εχινόδερμων», αναφέρουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.
Οι φωτοϋποδοχείς στα πιο εξελιγμένα μάτια αποτελούνται είτε από μικρολάχνες είτε από κυτταρικά οργανίδια που ονομάζονται βλεφαρίδες.
Αναλύοντας τη μορφολογία των φωτοϋποδοχέων τους οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστερίες διαθέτουν και τις δυο δομές, οπότε τα μάτια τους δείχνουν πρώιμα.
Αν και είναι γνωστό εδώ και δυο αιώνες ότι οι αστερίες διαθέτουν μάτια στις κορυφές των άκρων τους, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί συμπεριφορά υποκινούμενη από την όραση.
Πηγή: econews.gr