Το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό επαγγελματία ψαρά κατά τη χρήση δυναμίτιδας στις 19 Αυγούστου στα Κουφονήσια, που αποκάλυψε και δημοσίευσε το «Αρχιπέλαγος», έχει θορυβήσει το κύκλωμα που λυμαίνεται επί χρόνια τα ιχθυαποθέματα με παράνομες και καταστροφικές μεθόδους, αναφέρει το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.
«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρείται από μειοψηφία της τοπικής κοινωνίας να παρουσιαστεί το γεγονός ως ατύχημα άσχετο με τη χρήση δυναμίτιδας και να απλωθεί ένα πέπλο συμπόνιας προς τον τραυματία βιοπαλαιστή ψαρά. Ωστόσο, η αλήθεια πόρρω απέχει από τους παραπάνω ισχυρισμούς, γεγονός που το γνωρίζει πολύ καλά η τοπική κοινωνία και οι επαγγελματίες αλιείς της ευρύτερης περιοχής που επιλέγουν να αλιεύουν με νόμιμες μεθόδους.
Τρία επαγγελματικά παράκτια αλίευτικά σκάφη των Κουφονησίων, χρησιμοποιούν επί δεκαετίες – και σχεδόν καθημερινά – δυναμίτη. Είναι γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες των νότιων Κυκλάδων και με την ανοχή των τοπικών αρχών έχουν μετατρέψει σε άλλα… Ζωνιανά την ευρύτερη περιοχή. Η πρόσβαση σε εύκολους πόρους και η ανομία που τους καλύπτει δημιουργεί ένα επικινδυνο πρότυπο για τους νέους του νησιού οι οποίοι έχουν αρχίσει περιστασιακά να τους μιμούνται», σημειώνεται στην ανακοίνωση του «Αρχιπελάγους».
Όπως τονίζει το Ινστιτούτο, ενημέρωνε επανειλημμένα από τον Ιανουάριο για τη συγκεκριμένη παράνομη και καταστροφική αλιευτική πρακτική όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει τεράστια – και σε αρκετά σημεία – μη αναστρέψιμη καταστροφή στους θαλάσσιους βιοτόπους των Κουφονησίων και των γύρω νησιών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους που ζουν από την αλιεία και δίπλα σε αυτά τα οικοσυστήματα. «Επικρατεί μία διαχρονική κατάσταση καταπίεσης και εκφοβισμού μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας από άτομα που έχουν μονίμως μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στη διάθεσή τους και αποκομίζουν εύκολο κέρδος, καταστρέφοντας έναν κοινό πόρο», καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος».
Η ερευνητική και επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι αποφασισμένη να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αντιμετωπιστεί επιτέλους με υπευθυνότητα από τις αρμόδιες αρχές το πρόβλημα της αλιείας με δυναμίτιδα στις ελληνικές θάλασσες. Σε αυτό το πλαίσιο ενημερώθηκε λεπτομερώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας Μαρία Δαμανάκη και η Υπηρεσία Αλιευτικού Ελέγχου (Unit for Fisheries Control Policy) της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συνεργάζεται το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στο πλαίσιο αναφορών για φαινόμενα παράνομης και καταστροφικής αλιείας στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός των άλλων, ενημερώθηκαν για άλλη μια φορά οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, οι κεντρικές και περιφερειακές διευθύνσεις αλιείας, από τους οποίους αναμένουμε μία άμεση και αποτελεσματική αντίδραση.
«Σκοπός μας είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων και να δοθεί ένα τέλος σε μία επικίνδυνη κατάσταση που: απειλεί την ανθρώπινη ζωή, επιφέρει καταστρεπτικές συνέπειες στα ιχθυαποθέματα, φέρνει στα όρια της απελπισίας την τοπική κοινωνία και πλήττει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους», καταλήγει το «Αρχιπέλαγος».