Το πτερύγιό του βουλιάζει αργά και απειλητικά. Ξαφνικά πετάγεται από τη θάλασσα και ανοίγει τα τεράστια τρομακτικά σαγόνια του για να μας καταβροχθίσει…
Μύθος ή πραγματικότητα;
Μύθος! Και μάλιστα μεγάλος, κατ’ αρχήν γιατί οι καρχαρίες δεν τρέφονται με ανθρώπους. Είναι μάλλον οι ταινίες του Χόλιγουντ που έχουν δημιουργήσει τόσο λανθασμένη εικόνα για τους καρχαρίες…
Τα περιστατικά επιθέσεων καρχαρία σε άνθρωπο στις ελληνικές θάλασσες είναι ελάχιστα. Το τελευταίο καταγράφηκε το 1981 στον Παγασητικό Κόλπο, και μάλιστα ο Αυστριακός που γνώρισε τον καρχαρία από… πολύ κοντά επέζησε, σύμφωνα με στοιχεία του εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης Μανώλη Μπαρδάνη.
Ένα χρόνο πριν καρχαρίας είχε επιτεθεί σε κολυμβητή που βρισκόταν πάνω σε ιστιοσανίδα στα ανοιχτά της Κω, ο οποίος επίσης επέζησε.
Τρία περιστατικά καταγράφηκαν τη δεκαετία του ’60, τρία τη δεκαετία του’50, δύο το ’40 και μετά πρέπει να ανατρέξουμε στις αρχές του αιώνα. ..
«Με ανησυχούν πιο πολύ τα τζετ σκι παρά οι καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες», είπε χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του πληθυσμού τους στα ελληνικά νερά.
Το είδος, από τα 47 που απαντώνται στη Μεσόγειο, που είναι συνηθέστερο στην Ελλάδα είναι ο «καρχαρίας προσκυνητής». Τρέφεται με πλαγκτόν και είναι τελείως άκακος για τον άνθρωπο, έχει μήκος περίπου 11 μέτρα και ζυγίζει 7 με 8 τόνους, εξηγεί στο newsbeast.gr η υδροβιολόγος και συντονίστρια θαλάσσιας έρευνας του «Αρχιπελάγους» Μόνικα Δημητρίου. Τέτοιους καρχαρίες έχουμε δει κατά καιρούς κρεμασμένους να επιδεικνύονται σαν τρόπαιο από εκείνους που τους ψάρεψαν, προσθέτει, παρότι αποτελούν προστατευόμενο είδος και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα. Στην Ασία αλλά τα τελευταία χρόνια και στη Μεσόγειο (!) η αλιεία καρχαρία επικεντρώνεται στο πτερύγιό τους, το οποίο θεωρείται λιχουδιά. Η πρακτική αυτή είναι βάναυση καθώς οι αλιείς κόβουν τα πτερύγια των καρχαριών και στη συνέχεια τους ξαναπετούν στο νερό. Δυστυχώς, μόλις χάσουν οι καρχαρίες τα πτερύγιά τους είναι ανίκανοι να επιζήσουν καθώς πρέπει να κολυμπούν συνεχώς για να μην πνίγουν…
Το να συναντήσεις έναν καρχαρία στην Ελλάδα είναι «στοίχημα», λέει η κ. Δημητρίου, καθώς και οι ίδιοι οι επιστήμονες της θάλασσας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να τους εντοπίσουν και να τους μελετήσουν.
Υπενθυμίζει και το πρόσφατο περιστατικό με έναν μικρό καρχαρία που βγήκε στα ρηχά στο Πόρτο Γερμενό (δείτε video εδώ) «πιθανότατα από περιέργεια, που διακρίνει σχεδόν όλα τα ζώα», όπως λέει, καθώς οι καρχαρίες ζουν σε βαθιά νερά και δεν επιθυμούν συναντήσεις με τον άνθρωπο.
Αν πάντως βρεθεί κάποιος σε ένα τέτοιο τετ α τετ, όπως λέει η κ. Μήλιου, συστήνεται να μείνει ήρεμος και απαθής μέχρι ο καρχαρίας να απομακρυνθεί. Καλό είναι επίσης ξεχάσει ό,τι έχει δει σε ταινίες σχετικά με αιμοβόρους και αρπακτικούς καρχαρίες, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν μας βλέπουν καθόλου σαν λιχουδιά.