Μπορεί το τελευταίο περιστατικό επίθεσης καρχαρία σε άνθρωπο στις
ελληνικές θάλασσες να καταγράφηκε τη δεκαετία του ’80, ωστόσο
αρκετοί ψαράδες και λουόμενοι έχουν αναφέρει τα τελευταία χρόνια πως
είδαν κάποιο καρχαριοειδές στα ελληνικά νερά.
Τελευταίο παράδειγμα ο καρχαρίας που βιντεοσκοπήθηκε να κολυμπά στα ρηχά στον Κορινθιακό κόλπο αλλά και αναφορές το 2009 για κατά λάθος αλιεία ενός καρχαρία γνωστού ως «αλεπού της θάλασσας» στα ανοιχτά της Λήμνου.
Επειδή όμως καλοκαίρι είναι και μπάνια θα κάνουμε, ας έχουμε υπόψη πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε αν έχουμε μια τέτοια απροσδόκητη συνάντηση γιατί πιθανότατα εκείνη τη στιγμή δεν θα μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά…
Η πρώτη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να μείνει κανείς ψύχραιμος, ήρεμος και απαθής μέχρι ο καρχαρίας να απομακρυνθεί.
Αν αποφασίσετε να δράσετε με γενναιότητα, λέγεται πως ο καρχαρίας δεν μπορεί να ανεχθεί χτυπήματα στα μάτια και στη μύτη. Θα είναι βέβαια μεγάλο επίτευγμα εάν καταφέρετε να εντοπίσετε, να φτάσετε και να χτυπήσετε τα μάτια και τη μύτη του εκείνη την ώρα…
Για να δράσετε προληπτικά, συστήνεται να κολυμπάτε μέσα σε μια ομάδα κολυμβητών εάν ξανοίγεστε στα βαθιά, να μην φοράτε αστραφτερά κοσμήματα ή ρούχα με φωτεινά χρώματα (αυτό γιατί να το κάνετε άλλωστε…) και να μην μπαίνετε στο νερό αν έχετε κάποια πληγή ή τραύμα που αιμορραγεί.