Τα πλημμυρικά φαινόμενα και η διαχείριση των υδάτινων όγκων των ποταμών στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη δημιουργία διακρατικού φορέα με τις γειτονικές χώρες, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», προαναγγέλλει ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αντίστοιχων φορέων, για κάθε ποταμό ξεχωριστά, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) και έκανε γνωστό ότι οι πρωτοβουλίες θα μεθοδευτούν άμεσα.
Όπως υπογραμμίζει, σε επίπεδο ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Υδάτων, ωριμάζει η σκέψη να δημιουργηθεί ένας διακρατικός φορέας για τα νερά κάθε ποταμού, ένας ξεχωριστός φορέας στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών απ’ όπου διέρχονται μεγάλοι ποταμοί, όπως ο Δούναβης, γιατί – όπως είπε χαρακτηριστικά- δεν είναι δυνατόν χωρίς ενιαίο φορέα, στον οποίο προφανώς θα παίρνονται ενιαίες αποφάσεις, να μιλάμε για διαχείριση νερού. «Μιλάμε για μόνιμο φορέα για κάθε ποτάμι που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις και σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Είναι κάτι που πρόκειται να μεθοδευτεί άμεσα», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσιρώνης αναφερόμενος στους θανάτους, αλλά και στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα είπε ότι εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα επικρατεί η λογική του «εγκιβωτισμού» σε ρέματα και ποτάμια. «Τα ποτάμια είναι ζωντανοί οργανισμοί που δεν συμπιέζονται και πρέπει να το καταλάβουμε», είπε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας ότι τα αναχώματα μεγάλων ποταμών, όπως ο Έβρος, θα πρέπει να αναπτύσσονται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, ενώ θα πρέπει να επιλέγονται καλλιέργειες προσαρμοσμένες στις πλημμύρες και με τη σύμφωνη γνώμη των γεωργών.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης εταιρειών ύδρευσης, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ και αν υπάρχει πίεση από τους εκπροσώπους των θεσμών προς την κυβέρνηση είπε ότι στην ΕΕ επικρατεί μια άποψη ότι η τιμή του νερού στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερη, σε σχέση με άλλες χώρες. «Όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε υπήρξε και υποβάθμιση ποιότητας και επιβάρυνση καταναλωτών και επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα με αποτελέσματα δυσμενή για την οικονομία», επισήμανε ο κ. Τσιρώνης, προσθέτοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διανομής του νερού από ιδιωτικές εταιρείες, ο κ. Τσιρώνης είπε οι εγκαταστάσεις των εταιρειών (Μόρνος, υδραγωγεία Θεσσαλονίκης, κ.ά.) είναι πολύ ακριβές, είναι στρατηγικής σημασίας και κατασκευάστηκαν με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. «Και εδώ υπάρχει η παγίδα της λεγόμενης ιδιωτικοποίησης, δηλαδή εμείς τους παραχωρούμε τις εγκαταστάσεις, αλλά αυτοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να τις συντηρούν. Με αποτέλεσμα θα χαλάνε οι εγκαταστάσεις και θα πέφτει η ποιότητα και θα έρχεται κάθε φορά η πολιτεία να πληρώνει την αποκατάσταση», τονίζει.
Καταλήγοντας, διαβεβαιώνει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί κανένας τομέας του νερού (εγκαταστάσεις, καθαρισμός, διανομή), σχολιάζοντας ότι ακόμα και αν υπήρχε το ιδανικό σενάριο, δηλαδή ένας και μοναδικός ιδιώτης να έχει και τις υποδομές και τη διανομή, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.