Η νέα θεατρική εβδομάδα έρχεται με πολλές πρεμιέρες και ξεχωριστές παραστάσεις. Το μενού περιλαμβάνει κωμωδίες, αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ελληνικά έργα εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες που απασχόλησαν την κοινωνία, εμπνευσμένα από την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένα σε αληθινά πρόσωπα.

Έργα που θα σας κάνουν να γελάσετε με την ψυχή σας, που θα σας συγκινήσουν και θα σας προβληματίσουν. Οι επιλογές, λοιπόν, είναι πολλές – δεν είναι υπερβολή πως η μία είναι καλύτερη από την άλλη – και κάτι μας λέει πως θα «πονοκεφαλιάσετε» προσπαθώντας να αποφασίσετε σε ποια/ες θα πρωτοπάτε.

«Η Ληστεία της Συμφοράς» – Θέατρο Λαμπέτη

Πριν από δεκάξι χρόνια οι Henry Lewis, Jonathan Sayer και Henry Shields δημιούργησαν στο Λονδίνο την ομάδα «Mischief Theatre» και πήγαν σε άλλα επίπεδα τη σύγχρονη κωμωδία! Τα έργα τους, που βασίζονται στην συνθήκη «όλα πάνε στραβά», έγιναν τεράστιες επιτυχίες παγκοσμίως, κάνοντας τους θεατές να πιάνουν την κοιλιά τους απ’ τα γέλια. Και από απόψε το βράδυ, ετοιμαστείτε σε μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών με υπέροχα σκηνικά, κοστούμια, ειδικά εφέ, ακροβατικά, ζωντανή μουσική, που όλα είναι… λάθος, σε μια… «Ληστεία της Συμφοράς»!

Αθήνα 1958.
Μία τρελή απόδραση. Ένα τεράστιο διαμάντι. Έξι εντελώς ανίκανοι κλέφτες. Ένας αιώνια μαθητευόμενος ταμίας. Ένας απελπισμένος φύλακας που κοιμάται -κυριολεκτικά- όρθιος.
Οι οιωνοί δεν είναι και οι καλύτεροι!
Δύο κατάδικοι δραπετεύουν από τις φυλακές της Δραπετσώνας και σχεδιάζουν να κλέψουν ένα διαμάντι αμύθητης αξίας που φυλάσσεται στην Alexandras Bank, μια περιφερειακή ελληνική τράπεζα επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!
Όταν, όμως, μπλέκουν κι άλλοι στο κόλπο, οι εξελίξεις είναι απρόσμενες και όλα πάνε στραβά.
Θα καταφέρει ο δραπέτης Μάκης Ρέτζος και η συμμορία του, να κάνουν τη ληστεία της χρονιάς;
Σε μία νύχτα θεαματικής τρέλας όλα να τα περιμένει κανείς…
Μήπως η «ληστεία της χρονιάς» καταλήξει σε «ληστεία… της συμφοράς»;

Διασκευή-Σκηνοθεσία-Στίχοι: Νικορέστης Χανιωτάκης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καλφαμανώλης
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννης Απέργης, Κατερίνα Γερονικολού, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Τίτος Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Θάνος Μπίρκος, Αρετή Πασχάλη, Χάρης Χιώτης, Γιώργος Χρανιώτης.
Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη: 20:00-Παρασκευή: 21:00 – Σάββατο: 18:00 και 21:00 – Κυριακή: 19:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Λαμπέτη: Λεωφ. Αλεξάνδρας 106, Αθήνα

Ο πουπουλένιος – Σύγχρονο Θέατρο

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας που συνδυάζει στοιχεία αστυνομικού θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, δημιουργώντας μια ιστορία με αμείωτη ένταση, κρατώντας το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος.

Ένας συγγραφέας που ζει σε ένα κράτος με αυταρχικό καθεστώς, ανακρίνεται για το φρικιαστικό περιεχόμενο των διηγημάτων του και τις ομοιότητές τους με μια σειρά από ανεξιχνίαστες παιδοκτονίες που συμβαίνουν στην πόλη. Ο κόσμος της φαντασίας μπλέκεται με τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας ένα σύμπαν όπου όλα είναι πιθανά και απίθανα.

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Φωτογραφίες & Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν (αλφαβητικά): Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης
Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου 2024
Παραστάσεις: Τετάρτη, 18:15, Παρασκευή, 21:15, Σάββατο: 21:15, Κυριακή, 21:00
Προπώληση: ticketservices.gr
Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45 Αθήνα

Τριαντάφυλλο στο στήθος – Πτι Παλαί

Η νέα εποχή του Πτι Παλαί εγκαινιάζεται με το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, και οι πρώτες παραστάσεις είναι ήδη sold out! Ο Γιωργής Τσουρής σκηνοθετεί το κείμενο του Τένεσι Ουίλιαμς, έχοντας κάνει και την απόδοση του έργου, που φωτίζει την παραγνωρισμένη στη χώρα μας κωμική του πλευρά. Πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Σεραφίνας και ο Μάκης Παπαδημητρίου σε εκείνον του Αλβάρο.

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής
Διανομή:
Σεραφίνα: Μαρία Καβογιάννη
Αλβάρο: Μάκης Παπαδημητρίου
Ασσούντα: Ζώγια Σεβαστιανού
Πατήρ ντε Λέο: Φοίβος Ριμένας
Εστέλ, Μπέσσι: Βάλια Παπακωνσταντίνου
Φλώρα: Ορνέλα Λούτη
Ρόζα: Τόνια Μαράκη
Τζακ: Στρατής Χατζησταματίου
Τερέζα: Λυδία Γιαννουσάκη / Κατερίνα Μεφσούτ
Πρεμιέρα 12 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Θέατρο Πτι Παλαί: Ριζάρη 24 Παγκράτι

Οι Σπυριδούλες – Θέατρο Τζένη Καρέζη

Οι «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, η παράσταση της αγαπημένης θεατρικής ομάδας 4Frontal που συ-σκηνοθέτησαν οι Θανάσης Ζερίτης και Χάρης Κρεμμύδας, μετά από μία θριαμβευτική σειρά παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2023 επιστρέφουν και επαναφέρουν στη σκηνή τις φωνές των γυναικών που υπήρξαν ψυχοκόρες και οικιακές εργάτριες, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, παλεύοντας για την αυτοδιάθεσή τους.

Αντλώντας στοιχεία από ιστορικά ντοκουμέντα και γυναικείες αφηγήσεις της εποχής, αλλά και από συνεντεύξεις γυναικών που εργάζονται σήμερα ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί, η Νεφέλη Μαϊστράλη παραδίδει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας, της 12χρονης από τη Ματαράγκα Αγρινίου, που μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να εργαστεί στο εύπορο σπίτι ενός ζευγαριού στον Πειραιά. Επί δύο συναπτά έτη, όπως αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο, το ζεύγος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας ως το σημείο να την κάψουν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο. Η Σπυριδούλα, όμως, βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Σταύρος Γιαννουλάδης, Τάσος Δημητρόπουλος, Αργυρώ Θεοδωράκη, Κατερίνα Λάττα, Αριστέα Σταφυλαράκη, Ελένη Τσιμπρικίδου
Πρεμιέρα: 12 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Σάββατο στις 18.00 & Κυριακή στις 19.00
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3, Αθήνα

Iερά Οδός 343 – Μπάγκειον

Αποσπάσματα από μαρτυρίες που αντλήθηκαν μέσα από τα βιώματα των ίδιων των πρωταγωνιστών που έζησαν μέσα στο Δρομοκαΐτειο από την περίοδο του Βιζυηνού, του Μητσάκη και του Φιλύρα, καθώς και πολλών άλλων ψυχικά ασθενών που έμειναν στο Ίδρυμα και που πολλές φορές εγκαταλείφθηκαν από τις οικογένειές τους, ζωντανεύουν στη σκηνή του Μπάγκειον.

Οι αφηγήσεις εναλλάσσονται και έρχονται να αναδείξουν εκτός από τα βιώματα των ίδιων των ασθενών, τις απόψεις, τις εμπειρίες και τα στερεότυπα που κουβαλούν συγγενείς, φίλοι, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και όλοι οι «σημαντικοί άλλοι» των οποίων η στάση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της ένταξης των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία των «υγιών».

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παχουνδάκης
Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου
Κυριακή 13, 20, 27 Οκτωβρίου
Δευτέρα 14, 28 Οκτωβρίου
Κυριακή 3 Νοεμβρίου
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: 20.00
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr
ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ: Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα

ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ – Θέατρο Τέχνης

Το ΚΑΙ ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ της Λένας Κιτσοπούλου επανέρχεται για λίγες παραστάσεις.
Γιατί ο έρωτας είναι πάντα στην μόδα.
Γιατί οι μόδες είναι πάντα γοητευτικές.
Γιατί το τραγούδι του Στράτου συνεχίζει να εμπνέει τα πάθη μας.
Γιατί στον Τσέχωφ δεν βλέπουμε τίποτα κλασικό και αιώνιο, αλλά μόνο το καθημερινό, το ποταπό, το φευγαλέο.
Γιατί η περισπούδαστη σοβαρότητα έχει πεθάνει στο σήμερα.
Γιατί ήρθε η ώρα να βάλουμε ξανά τα καλά μας ρούχα και το μακιγιάζ για να υμνήσουμε το ωραίο έτσι όπως το καταλαβαίνουμε εμείς: ανεπιτήδευτα, καψούρικα, λάθος.
Γιατί προσωπικά δεν έχω αίσθηση για όλο αυτό που ζούμε. Αν είναι αλήθεια. Ή παραίσθηση.

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Φωτογραφίες: Πάνος Δάβιος
Ηθοποιοί: Λένα Κιτσοπούλου, Τζένια Κονταράτου, Γιάννης Κότσιφας, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.
Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα

«Χόρεψέ με πατέρα»- Θέατρο Αργώ

Η παράσταση ης Κατερίνας Αντωνιάδου που συγκίνησε το κοινό, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Αρμένη, με τον ίδιο στο ρόλο του πατέρα και την Κατερίνα Αντωνιάδου στο ρόλο της κόρης, αποτελώντας ένα αρμονικό ντουέτο.

Ένας πατέρας με άνοια και η υστερική κόρη του, προσπαθούν μάταια να επικοινωνήσουν. Ο καθένας μέσα από την δική του διαταραχή, πάλλεται μέσα του, αναζητώντας την προσωπική του λύτρωση.
Η κόρη έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον πατέρα της. Τον επισκέπτεται καθημερινά, τον φροντίζει, έχει την απόλυτη ευθύνη του. Έχει παραμερίσει εντελώς την ζωή της. Αυτή η μέρα που εξελίσσεται, είναι και η μέρα έξαρσης του πατέρα. Δεν την αναγνωρίζει. Ο ίδιος, προσκολλημένος σε ένα σταματημένο ρολόι, περιορίζεται σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αρνούμενος πεισματικά την αλήθεια. Αρνείται τα παιδιά του, αρνείται την δουλειά που υπηρέτησε, αρνείται την ανικανότητά του να αυτοεξυπηρετηθεί. Παρά τις υστερικές πιέσεις που δέχεται από την κόρη του, φαίνεται να υπεκφεύγει συνεχώς από την πραγματικότητα – ή τουλάχιστον έτσι σκέφτεται το μπερδεμένο μυαλό της κόρης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρμένης
Φωτογραφίες: Παντελής Κονσολάκης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αρμένης & Κατερίνα Αντωνιάδου
Πρεμιέρα: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Αργώ – Στούντιο: Ελευσινίων 15 Μεταξουργείο

Οι δανειστές – Θέατρο ΕΛ.ΕΡ.

Ο Άρης Τρουπάκης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, ένα έργο ακραιφνούς νατουραλισμού που συνδυάζει το δράμα με την κωμική σκληρότητα, καθώς οι «ήρωες» ορμούν ακάθεκτοι και αφύλακτοι προς την κορυφή των παθών τους.

Η δράση τοποθετείται σε ένα θέρετρο, έναν σύγχρονο Παράδεισο – Νεκροτομείο, όπου το τυπικό τρίγωνο, ο κάποτε απατημένος σύζυγος, η αιώνια μοιχαλίδα και ο νυν σύζυγος -άλλοτε εραστής-, παίζουν παιχνίδια εξουσίας, άλλοτε «εκδραματίζοντας» και άλλοτε εσωτερικεύοντας ο ένας την οπτική του άλλου. Τα πρόσωπα περιχαρακώνονται, αυτοσχεδιάζουν και ανατρέπουν συνεχώς ο ένας το παιχνίδι του άλλου, χρησιμοποιώντας τόσο τη σύμβαση του γάμου, όσο και την καθοδηγημένη
ανατρεπτικότητα της πολυχρησιμοποιημένης «αγάπης».

Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Φωτογραφίες: Ζαφείρω Βλάχου
Ηθοποιοί: Δήμητρα Χατούπη, Φίλιππος Σοφιανός, Γιώργος Σταυριανός
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Θέατρο ΕΛ.ΕΡ.: Φρυνίχου 10, Αθήνα (5 λεπτά από το Μετρό Ακρόπολη)

Κράτα με – Θέατρο Εν Αθήναις

Ένα ατύχημα αλλάζει τα δεδομένα όλων των ηρώων και τους φτάνει στην οριακή στιγμή που θα πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις ζωτικής σημασίας: Ο Λουκ είναι σε κώμα. Ο Άνταμ, ο επί πέντε χρόνια σύντροφος του, είναι έξω από την εντατική και βρίσκεται αντιμέτωπος με τους γονείς του Λουκ, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τη σχέση τους. Οι γονείς του, διαζευγμένοι πια, θα πρέπει να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους ως κηδεμόνες. Οι φίλοι του Λουκ βρίσκονται ανάμεσα τους, ανήμποροι να γεφυρώσουν τις δύο μεριές.

Όλοι τους πραγματικοί άνθρωποι με σύγχρονους προβληματισμούς για την πίστη, την αφοσίωση, τη συντροφικότητα, τα όνειρα για μια απλή ζωή χωρίς καταστολές. Κανείς δε δικάζεται, αλλά όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με θέματα που ίσως έχουμε ακούσει ή βιώσει οι ίδιοι. Κανείς δε μπορεί να πει με ασφάλεια ποιος έχει δίκιο σε αυτήν την πάλη με την ηθική, η οποία στις μέρες μας αλλάζει πρόσωπο πολύ συχνά.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος.
Πρωταγωνιστούν: Μανώλης Εμμανουήλ, Δημήτρης Καραβιώτης, Δημήτρης Λιακόπουλος, Άλκης Μπακογιάννης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Άντρια Ράπτη
Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου
Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Εν Αθήναις: Ιάκχου 19, Γκάζι

ΛΑΒ (LUV) – Θέατρο Μικρό Παλλάς

Η βραβευμένη κωμωδία του Μάρεϊ Σίσγκαλ  ένα έργο που σατιρίζει την κλίκα της διανόησης, αστειεύεται με τον εγωκεντρισμό της κουλτούρας μας, αγγίζει τα ευαίσθητα θέματα της μοναξιάς και της υπαρξιακής αγωνίας, σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται και χαρίζει άφθονο και πηγαίο γέλιο.

Στην αναζήτηση της εσωτερικής τους ταυτότητας και της απόλυτης αγάπης, οι ήρωες του «ΛΑΒ» κινούνται με ευκολία από την απελπισία στον ενθουσιασμό και από την αυτοκτονία στον φόνο, αποκαλύπτοντας την κωμική πλευρά που υπάρχει πάντοτε στο προσωπικό δράμα του καθένα μας.

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Ευδόκιμος Τσολακίδης
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ηλίας Βαλάσης, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Πυρπασόπουλος.
Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη: 20:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Μικρό Παλλάς: Αμερικής 2 Στοά Σπύρου Μήλιου Σύνταγμα

Ο δολοφόνος είναι ανάμεσά μας – Μικρός Κεραμεικός

Ένα δράμα μέσα στην κωμωδία ή μήπως μια κωμωδία μέσα στο δράμα; Ένας σκηνοθέτης, δύο ηθοποιοί, ένας ντετέκτιβ, το κοινό και μια, δύο, τρεις απόπειρες… Ποιος το έκανε; Γιατί το έκανε;
Είναι ένας ή παραπάνω; Τι κρύβεται πίσω απ’ όλο αυτό; Ο φωτιστής γιατί έκλεισε τα φώτα; Κατά λάθος; Επίτηδες; Δεν φεύγει κανείς από το θέατρο μέχρι να βρεθεί ο ένοχος. Μια παράσταση που πρέπει να είσαι έτοιμος να κατέβεις επί σκηνής και να παίξεις ή να αποδείξεις την αθωότητα σου.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Σαμιώτης Ευάγγελος
Πρωταγωνιστούν: Παύλος Κοντογιαννίδης, Σαμιώτης Ευάγγελος, Κωνσταντίνα Σιλεβρή, Γιώργος Αργυρόπουλος
Πρεμιέρα Τρίτη 15 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Σάββατο στις 12 τα μεσάνυχτα, Τρίτη στις 21:15
Προπώληση: ticketservices.gr
Μικρός Κεραμεικός: Ευμολπιδών 13, Αθήνα

Η Φάλαινα – ΝΕΟΣ Ακάδημος

Η οσκαρική ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι που προβλήθηκε το 2022 στον κινηματογράφο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία, με τον Μπρένταν Φρέιζερ στην ερμηνεία της ζωής του, έρχεται στην ελληνική θεατρική σκηνή. Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης αναλαμβάνει την πρόκληση της μεταφοράς, από την καρέκλα του σκηνοθέτη, αλλά και του πρωταγωνιστικού ρόλου. Μένει να δούμε αν θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα.

Ο Τσάρλι, ένας αυτοκαταστροφικός, παχύσαρκος μέχρι νοσηρότητας, καθηγητής αγγλικών, που έχει χάσει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, μαζί και κάθε επιθυμία να συνεχίζει να βρίσκεται εν ζωή, «βουλιάζει» μέσα στον χρόνο περιμένοντας την λύτρωση από την ίδια τη ζωή. Παλεύει να συμφιλιωθεί με την αποξενωμένη κόρη του και με το ίδιο το παρελθόν του.

Σκηνοθεσία: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Διανομή:
Τσάρλι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Λιζ (νοσηλεύτρια/φίλη Τσάρλι): Ευσταθία Tσαπαρέλη
Τόμας (πάστορας): Γιώργος Μπένος
Έλι (κόρη Τσάρλι): Ασημένια Βουλιώτη
Μέρι (πρώην σύζυγος Τσάρλι): Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή: 18:00
Προπώληση: more.com
ΝΕΟΣ Ακάδημος: Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17, Μετρό Πανεπιστήμιο

Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου – Θέατρο Αλκμήνη

Η «Ρόζα η ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά», γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, εβραϊκής καταγωγής, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, όπου και άρχισε την καριέρα της. Χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, η Ρόζα Εσκενάζυ βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι μια γυναίκα «ανεμοστρόβιλος». Η φωνή της, φάρος για τις επόμενες γενιές, σαν γνήσια βασίλισσα μάς διατάζει ακόμα και σήμερα πώς να γλεντάμε, πώς να πίνουμε και πώς να αγαπάμε!

Και όπως ήταν αναμενόμενο θα λέγαμε, η ζωή της σπουδαίας αυτής ρεμπέτισσας, μεταφέρθηκε και στο θεατρικό σανίδι με τεράστια επιτυχία, καθώς το κοινό από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου». Έτσι, μετά από συνεχή sold out στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου και κείμενο του Παναγιώτη Μέντη «μετακομίζει» στην Αθήνα.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος
Ρόζα η Παυλίνα Χαρέλα
Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει επί σκηνής η Αποστολία Γκούτη
Στη σκηνή παίζουν οι μουσικοί:
Μιχάλης Καταχανάς – βιολί
Δημήτρης Μικέλης– ούτι, κιθάρα
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη στις 19.00
Προπώληση: more.gr
Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα

Ήρωες – «Από Μηχανής» Θέατρο

Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Πάνος Σκουρολιάκος είναι τρεις βετεράνοι στρατιωτικοί που, κόντρα σε όλα και κυρίως στον ίδιο τον χρόνο, βάζουν στόχο να ζήσουν όπως εκείνοι θέλουν, σε μια τρυφερή και συγκινητική κωμωδία, η οποία με ευαισθησία αλλά και πολύ χιούμορ αγκαλιάζει τον άνθρωπο στη δύση της ζωής του.

Τρεις βετεράνοι στρατιωτικοί, κλεισμένοι σε ένα γηροκομείο, θυμούνται τα περασμένα μεγαλεία των νιάτων τους. Το πάθος τους όμως για τη ζωή που τρέχει, δεν σταματά κι όλοι μαζί σχεδιάζουν την απόδρασή τους, ώστε να οδηγηθούν στην ελευθερία του έξω κόσμου. Ακόμα κι αν η σωματική τους κατάσταση δεν τούς επιτρέπει να τα καταφέρουν, ακόμα κι αν με δυσκολία μπορούν να σηκωθούν από την καρέκλα, οι ίδιοι επιμένουν να πιστεύουν στο όνειρο. Στόχος τους, σ’ αυτή τη μάχη απέναντι στη φυσική φθορά, να βγουν με τη φαντασία τους νικητές!

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Φωτογραφίες & Trailer: Δάφνη Δρακούλη
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Πάνος Σκουρολιάκος
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Προπώληση: More.com
Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο

Ο τρόμος του κροκόδειλου – Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με αυτή τη σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία και υμνεί τους γυναικείους δεσμούς.

Βρισκόμαστε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1989, εποχή συγκρούσεων με τον βρετανικό στρατό. Η θεοσεβούμενη Αλάννα κρατάει το σπίτι καθαρό, τρίβοντας σχολαστικά τον νεροχύτη με οδοντόβουρτσα και κρύβοντας τις αμαρτίες της−τσιγάρα και πα- τατάκια−μακριά από αδιάκριτα μάτια. Σπάζοντας το τζάμι της κουζίνας, εισβάλλει μέσα στο σπίτι η αδερφή της Φιάννα, που λείπει χρόνια, έχοντας καταδικαστεί σε φυλάκιση για εμπρησμό, που στοίχισε τη ζωή της μητέρας τους. Άκουσε πως ο κακοποιητικός πατέρας τους πέθανε, όμως δεν είναι αλήθεια. Ο τύραννος κοιμάται πάνω, ο κροκόδειλος που ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουν.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Φωτογραφίες: Πάρις Μέξης (Art Director), Πάτροκλος Σκαφίδας (Φωτογράφος)
Παίζουν: Σύρμω Κεκέ, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Γεωργαλάς, Θοδωρής Λαμπρόπουλος
Πρεμιέρα: 17 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη – 21:15, Πέμπτη – 21:00, Σάββατπ – 21:15, Κυριακή – 20:00 & 21:15
Προπώληση: more.com
Θέατρο του Νέου Κόσμου: Αντισθένους 7 & Θαρύπου