Μετά από δύο χρόνια περιορισμών οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας φέτος θα πραγματοποιηθούν κανονικά, παρουσία κοινού, τηρουμένων ωστόσο όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αυτό σημαίνει ότι η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κανονικά, με τους πιστούς που θα θέλουν να παρευρεθούν και εντός της εκκλησίας να υποχρεούνται σε χρήση μάσκας, καθώς και στην επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή rapid test, ενώ οι ανήλικοι έως 17 ετών μπορούν να επιδεικνύουν self test, ενώ υπάρχει και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.
Επιστρέφοντας, λοιπόν, με κάποιον τρόπο στην καθημερινότητα, δείτε τρεις ιστορικές εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κατά την περιφορά του Επιταφίου.
Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης
Με εκπληκτική θέα στο φωταγωγημένο βράχο της Ακρόπολης, η περιφορά του Επιταφίου στο μικρό και γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, αποτελεί μοναδική εμπειρία. Η περιφορά πραγματοποιείται στα μονοπάτια του λόφου του Φιλοπάππου, με πλήθος πιστών να ακολουθούν και να σιγοψέλνουν τα τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής. Η τοποθεσία σε συνδυασμό με την θέα και την μυστηριακή ατμόσφαιρα, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε όσοι μείνετε ή επισκεφτείτε την Αθήνα για τις ημέρες του Πάσχα.
Ναός Αγίων Αναργύρων (Μετόχι Παναγίου Τάφου)
Ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς ναούς στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που λόγω της ιδιότητάς του (Μετόχι του Παναγίου Τάφου) ακολουθεί το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ο ναός είναι πολύ μικρός, ωστόσο ο προαύλιος χώρος του γεμίζει από πλήθος κόσμου που καταφτάνει το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής –η ακολουθία ξεκινάει στις 19.00– για την περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά και πανέμορφα στενά της Πλάκας. Σημειώστε, ότι πρόκειται για τον πρώτο ναό στη χώρα που καταφτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για τον εορτασμό της Αναστάσεως.
Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς
Πλήθος κόσμου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής συρρέει προς την Πλάκα και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά, πάνω από τον κεντρικό δρόμο της Τριπόδων και πολύ κοντά στο μνημείο του Λυσικράτη. Από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της περιοχής –αρχικά χτίστηκε τον 9ο αι., ενώ το σημερινό κτήριο χρονολογείται από τον 11ο αι.– πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία σε ολόκληρη την πόλη. Η ατμόσφαιρα εδώ είναι ιδιαιτέρως κατανυκτική την συγκεκριμένη ημέρα, ενώ η περιφορά του επιταφίου κινείται στα σοκάκια της Πλάκας.