Η Μεγάλη Εβδομάδα, μέρος της Σαρακοστής, παραδοσιακά αποτελεί περίοδο νηστείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βγείτε σε καθιερωμένα μεζεδοπωλεία στο κέντρο. Οι νηστίσιμοι μεζέδες αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους και μπορείτε να τους απολαύσετε σε αφθονία σε κάποιο από τα στέκια που θα βρείτε παρακάτω.

Διόσκουροι

Αν ένα μεζεδοπωλείο έχει συνδέσει το όνομά του με την Πλάκα (Διοσκούρων 13) αυτό δεν είναι άλλο από τους θρυλικούς Διόσκουρους. Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο ενδείκνυται για απολαυστική μεζεδοκατάσταση συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών, αλλά και πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Το Ουζερί του Λάκη

Το Ουζερί του Λάκη

Στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος (νο 16), δίπλα στην Πλατεία Βικτωρίας, το μικρό και ανεπιτήδευτο Ουζερί του Λάκη είναι χρόνια στέκι. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, νόστιμα μαγειρευτά και ρακή από την Κρήτη. Θα σας υποδεχτεί εγκάρδια και θα σας προτείνει ό,τι πιο φρέσκο του έφερε ο ψαρά.

Η Λέσβος

Η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38). Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν… ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών.

Η Κρήτη

Η Κρήτη

Οινομαγειρείο στη στοά Βερανζέρου, στην Πλατεία Κάνιγγος, που αποτελεί κοινό μυστικό για τους φανατικούς της κρητικής κουζίνας. Με 30 χρόνια λειτουργίας, το κρητικό ρακάδικο, φημίζεται για την απλόχερη κρητική φιλοξενία του και αποδίδει την επιτυχημένη λειτουργία του στις εποχιακές πρώτες ύλες, τον σεβασμό στην ποιότητα και τις ισορροπημένες τιμές. Ενημερωμένη ποικιλία σε κρητικά μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα.

Dopios

Το νέο γαστρονομικό εγχείρημα του Χριστόφορου Πέσκια βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Οι γευστικοί μεζέδες που φέρουν την υπογραφή αλλά και την ευρηματική δημιουργικότητα του διάσημου σεφ, αποτελούν και τη ναυαρχίδα του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, η φιλοσοφία του οποίου κινείται γύρω από την ελληνική κουζίνα και τις επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της χώρας. Με μία διαχρονική πρωτοτυπία και ευφυΐα, ο σεφ καταφέρνει να συγκεντρώσει όλη την παρέα σε ένα τραπέζι που μυρίζει στην κυριολεξία Ελλάδα.