Ο αγώνας της Ολλανδίας έχει κάθε χρόνο κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους, καθώς διεξάγεται Σάββατο κι όχι Κυριακή όπως όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος. Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου…

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι… η παράδοση, καθώς αυτό συμβαίνει από τότε που η πίστα άνοιξε για αγώνες, το 1925. Ο “καθεδρικός” όπως είναι γνωστή η πίστα του Assen, διαθέτει μερικά ισχυρά ιστορικά στοιχεία η ίδια.

Είναι η μακροβιότερη του πρωταθλήματος καθώς η ιστορία ξεκινά από το 1925 και έκτοτε ανελλιπώς διοργανώνει αγώνα αρχικά αγώνες ΤΤ και από το 1949 αγώνες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν τα χρόνια 1940 έως 1945 εξ αιτίας του Β Παγκοσμίου πολέμου.

Όσο για τον λόγο που γίνεται Σάββατο, ο επίσημος “μύθος” λέει ότι επειδή οι Ολλανδοί θεατές το γλεντάνε ιδιαίτερα στους αγώνες πίνοντας τόνους από μπύρα, τους είναι αδύνατον να μπορέσουν να εργαστούν την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτό χρειάζονται την Κυριακή, για να συνέλθουν.

Ας δούμε όμως τα στατιστικά του MotoGP όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τον αγώνα του Silverstone και πριν αυτόν της Ολλανδίας.

140 – Τόσοι είναι οι βαθμοί που έχει ο Jorge Lorenzo στο πρωτάθλημα μετά από έξι αγώνες. Όσους ακριβώς είναι στο ίδιο σημείο του πρωταθλήματος το 2010 τη χρονιά που κέρδισε τον τίτλο στο MotoGP.

100 – Ο Esteve ‘Tito’ Rabat θα φτάσει στον Ολλανδικό αγώνα τις 100 συμμετοχές σε Grand Prix. Έκανε το ντεμπούτο του στα Grand Prix σαν οδηγός wild-card (έκτακτη συμμετοχή) στην κατηγορία των 125cc στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς του 2005 στη Valencia. Μετά συμμετείχε επί 5 συνεχόμενα έτη στην κατηγορία των 125cc από το 2006 μέχρι και το 2010, σημειώνοντας 76 εκκινήσεις. Στο βρετανικό GP έκανε την 23η συμμετοχή του στην Moto2 από τότε που ξεκίνησε να συμμετέχει εκεί, το 2011.

38 – Την παραμονή του αγώνα (Παρασκευή) το Ολλανδικού GP συμπληρώνονται 38 χρόνια από την ημέρα που ο Kenny Roberts έκανε το ντεμπούτο του σε Grand Prix στην κατηγορία των 250cc το 1974 στην ίδια πίστα. Είχε κερδίσει την pole position όμως τερμάτισε 3ος στον αγώνα.

21 – Η νίκη του Jorge Lorenzo στο Βρετανικό British Grand Prix ήταν η 21η του στην κατηγορία του MotoGP. Είναι μόλις μία λιγότερη στην μεγάλη κατηγορία από τον 4 φορές πρωταθλητή στα 500cc, Geoff Duke, τον 3 φορές πρωταθλητή Kenny Roberts, αλλά και του John Surtees που κέρδισε επίσης 4 τίτλους στα 500.

21 – Η δεύτερη θέση του Casey Stoner στο Silverstone ήταν η 21η συνεχόμενη φορά που τερμάτισε στην πρώτη τετράδα. Από την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 1949 μόλις τρεις οδηγοί έχουν μεγαλύτερο σερί τερματισμών στην πρώτη 4άδα της μεγάλης κατηγορίας, οι: Valentino Rossi με 28, ο Jorge Lorenzo με 25 και ο Giacomo Agostini με 22.

17 – Στο Βρετανικό Grand Prix οι τρείς πρώτοι της βαθμολογίας στο MotoGP, Lorenzo, Stoner και Pedrosa, συναντήθηκαν και οι τρεις μαζί στο βάθρο για 4η φορά φέτος. Είναι η 17η φορά που οι τρεις συγκεκριμένοι οδηγοί ανέβηκαν μαζί στο βάθρο, στο MotoGP class – τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό οδηγών που μοιράστηκαν το βάθρο στην ιστορία.

14 – Στη Βρετανία, Ισπανοί οδηγοί κέρδισαν και τις τρεις κατηγορίες. Αυτό συνέβη για 14η φορά και φέρνει την Ισπανία να ισοβαθμεί με την Ιταλία και είναι οι χώρες που έχουν καταφέρει τέτοιο χατ-τρικ σε περισσότερες περιπτώσεις από κάθε άλλη εθνικότητα.

14 – Ο Cal Crutchlow τερμάτισε στην 6η θέση στο Silverstone ενώ είχε ξεκινήσει από την 20η. Η τελευταία φορά που κάποιος οδηγός κατάφερε να ανέβει τόσες θέσεις σε σχέση με την θέση του στην εκκίνηση, ήταν ο Sylvain Guintoli στο βρόχινο Ιαπωνικό Grand Prix το 2007, όταν εκκίνησε 18ος και τερμάτισε 4ος.

11 – Το Σάββατο του αγώνα στο Assen συμπληρώνονται ακριβώς 11 χρόνια από την ημέρα που ο Jeremy McWilliams κέρδισε τον αγώνα των 250cc στο Ολλανδικό TT το 2001. Έγινε ο τελευταίος Βρετανός οδηγός που κέρδισε αγώνα της μεσαίας κατηγορίας.

3 – Ο Jorge Lorenzo έχει κερδίσει τους τρεις τελευταίους αγώνες του MotoGP. Αν κερδίσει και στο Assen θα είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του στα GP που θα έχει κερδίσει 4 σερί νίκες. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που κάποιος που θα κερδίσει 4 αγώνες σερί στο MotoGP από το 2008, χρονιά που ο Valentino Rossi είχε κερδίσει 5 αγώνες στη σειρά.