Το νέο Peugeot Expert έρχεται να δυναμώσει την παρουσία της μάρκας στην αγορά των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων. Το μοντέλο διακρίνεται από την ελκυστική σχεδίαση εμπνευσμένη από το νέο 2008 SUV, την ποιότητα, πρακτικότητα και όλα τα πλεονεκτήματα που διασφαλίζει η μεταβλητή πλατφόρμα EMP2: την συμπαγή δομή, την υψηλή ποιότητα κατασκευής, τους πρακτικούς χώρους, το μειωμένο βάρος και τους εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες που εκπέμπουν τόσο χαμηλούς ρύπους, δηλαδή 133 γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο.

Είναι το μοντέλο που εισάγει νέες καινοτομίες στην επαγγελματική κατηγορία, όπως είναι οι ηλεκτρικά ανοιγόμενες συρόμενες πλαϊνές πόρτες, το έξυπνο σύστημα αποθήκευσης Moduwork, το σύστημα αυτόνομης πέδησης Active Safety Brake, το ολοκληρωμένο πακέτο υποβοήθησης στάθμευσης VisioPark και την διασυνδεμένη 3D πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο.

To νέο Expert προσφέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο στα 1.400 κιλά (6,6 κυβικά μέτρα ωφέλιμου χώρου) και θα διατίθεται σε τρία μήκη αμαξωμάτων: από τη νέα έκδοση Compact των μόλις 4,6 μέτρων, μέχρι την μεγαλύτερη των 5,3 μέτρων. Είναι ένα βαν που λύνει τα χέρια του επαγγελματία στην πόλη, με χαμηλό ύψος στα 1,9 μέτρα, ενώ προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια από κάθε άλλο μοντέλο στην κατηγορία, αποσπώντας την κορυφαία αξιολόγηση με 5 αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP.

eueegta4Το Expert εξοπλίζεται με τους νέας γενιάς αποδοτικούς BlueHDi κινητήρες προδιαγραφών Euro 6, με επιλογές από 95hp/210 Nm έως 180hp/400 Nm και τις περισσότερες από αυτές να συνδυάζονται με σύστημα Stop&Start. Όλες οι εκδόσεις προσφέρουν εξαιρετικά επίπεδα άνεσης, ενώ οι τιμές κατανάλωσης και CO2 αποτελούν ρεκόρ για την κατηγορία, με αποκορύφωμα την έκδοση BlueHDi που καταναλώνει μόλις 5,1 λτ./100χλμ. και εκπέμπει έως 133 γρ. CO2/χλμ.! Αξιοσημείωτο είναι πως όλη η γκάμα του Expert έχει μέσο όρο κατανάλωσης στα 5,4 λτ./100 χλμ. με μέσο όρο εκπομπής στα 140 γρ./χλμ. και αποτελούν τις καλύτερες επιδόσεις της κατηγορίας.

Επίσης, προσφέρει μία ευρεία γκάμα από συστήματα άνεσης και ασφάλειας που εισάγονται για πρώτη φορά ή που σπανίζουν στην κατηγορία, όπως είναι:

  • Οι ηλεκτρικά ανοιγόμενες συρόμενες πλαϊνές πόρτες που αποτελούν μία πρωτιά για την αγορά.
  • Η προηγμένη ευελιξία στην καμπίνα χάρη στο πακέτο Moduwork που εξασφαλίζει περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και συμβάλλει στην μεταμόρφωση του εσωτερικού σε ένα μικρό γραφείο, το head-up display όπως και το σύστημα αναγνώρισης των σημάτων κυκλοφορίας και ορίων ταχύτητας.
  • Το σύστημα αυτόνομης πέδησης Active Safety Brake για αποφυγή σύγκρουσης και η αυτόματη εναλλαγή των μεγάλων προβολέων.
  • Για πρώτη φορά ένα από τα μοντέλα της μάρκας εξοπλίζεται με το σύστημα διασυνδεμένης 3D πλοήγησης με φωνητικές εντολές και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης VisioPark 1 με κάμερα οπισθοπορείας για οπίσθια θέαση σε γωνία 180° και με δυνατότητα μεγέθυνσης, καθώς και το σύστημα αναγνώρισης κόπωσης του οδηγού Driver Attention Alert.

Η τριθέσια σειρά καθισμάτων με το σύστημα αναδίπλωσής Moduwork προσφέρει επιλογές διαμόρφωσης που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο van της κατηγορίας. Το μεγάλο άνοιγμα που δημιουργείται από την αναδίπλωση του πλαϊνού καθίσματος και ανάλογα με την θέση του τελευταίου, επιτρέπει:

  • την μεταφορά τριών συνολικά ατόμων μπροστά. Κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο στον επαγγελματικό χώρο, χάρη στην μεταφορά τριών εργαζομένων και των εργαλείων τους προς ένα νέο σημείο εργασίας.
  • την δημιουργία ενός μεγαλύτερου επίπεδου χώρου φόρτωσης κατά 1,16m και την μεταφορά 2 επιβατών.
  • την λειτουργία ενός μικρού γραφείου, χάρη στο οριζόντιο πάνελ που αναδιπλώνεται στο υποβραχιόνιο του μεσαίου καθίσματος.
  • τον χώρο αποθήκευσης κάτω από το μεσαίο κάθισμα.

Το νέο Expert προσφέρει ανοιχτούς ή κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους στην καμπίνα των επιβατών έως 49 l στην έκδοση van και 121 l στην επιμηκυμένη έκδοση cab.

  • Δύο ντουλαπάκια υπάρχουν από την πλευρά του συνοδηγού, ένα κλειστό των 7 l που είναι και ψυχόμενο και μπορεί να χωρέσει έως πέντε μπουκάλια των 0,5 l, καθώς και ένα ανοιχτό χαμηλότερα των 5 l. Μία ακόμη ανοιχτή θήκη των 5 l σε σχήμα Α4 υπάρχει πάνω στο ταμπλό, όπου μπορεί να αποθηκευτεί π.χ. ένα tablet.
  • Δύο βάσεις για ποτήρια σε κάθε πλευρά του ταμπλό που μπορούν να υποδεχτούν και μπουκάλι του 0,5 l.
  • Υποδοχές για κλειδιά στο κέντρο του ταμπλό και στην πλευρά του συνοδηγού.
  • Σε κάθε μπροστινή πόρτα υπάρχει ένας αποθηκευτικός χώρος και μια μεγάλη θήκη των 8l που μπορεί να χωρέσει δύο μπουκάλια του 1,5 l.
  • Μία μεγάλη θήκη των 8 l υπάρχει κάτω από τα δύο μπροστινά καθίσματα των επιβατών, όπου μπορούν να αποθηκευτούν π.χ. ένα ζευγάρι μπότες εργασίας και ένα σκληρό καπέλο.

Οι υποδοχές 12V, για USB ή για βύσμα «καρφί» βρίσκονται στο χαμηλότερο ντουλαπάκι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την φόρτιση φορητών συσκευών. Η βάση για ένα tablet έως 11’’ ή η προ εγκατεστημένη για smartphone διατίθενται ως έξτρα.

Επίσης διαθέτει νέα οθόνη αφής διάστασης 7’’ επιπλέον του συστήματος πολυμέσων. Όλες οι υπηρεσίες στοχεύουν στην απλοποίηση της οδήγησης με την χρήση της αφής ή την χρήση φωνητικών εντολών. Η 3D πλοήγηση προσφέρει αξιόπιστη και εύκολη καθοδήγηση δωρεάν αναβαθμίσεις χαρτών, ενημέρωση σε πραγματικές συνθήκες κίνησης μέσω του TomTom Traffic, πληροφορίες για τον καιρό κ.α. Το Peugeot Connect Nav προσφέρει επίσης την λειτουργία Mirror Screen που αναπαράγει το περιεχόμενο της οθόνης ενός smartphone στην οθόνη 7’’. Το Mirror Screen υποστηρίζει τα πρωτόκολλα Apple CarPlayTM και Mirrorlink και εγγυάται την συμβατότητα με τα περισσότερα smartphones της αγοράς.

eueegta3Για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση, το Expert διαθέτει μια γκάμα από τελευταίας γενιάς συστήματα υποβοήθησης, μερικά εκ των οποίων προσφέρονται για πρώτη φορά:

  • Το σύστημα Προειδοποίησης Χρόνου Οδήγησης (Driving time warning system)  μετά από δύο ώρες ή άνω των 65 χλμ./ώρα σταθερά αδιάκοπης οδήγησης, εφιστά την προσοχή στον οδηγό. Όταν κριθεί απαραίτητο, τότε στον πίνακα οργάνων απεικονίζεται το μήνυμα «Σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλλειμα» (Think to take a break).
  • Το σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitoring) προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που δεν φαίνονται στην «τυφλή» γωνία των εξωτερικών καθρεπτών. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνεται στο πακέτο με τους εμπρός και πίσω αισθητήρες υποβοήθησης στάθμευσης.
  • Το σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης (VisioPark 1) συμπληρώνει την λειτουργία του πίσω και εμπρός ραντάρ για να προσφέρει πλήρη θέαση για ότι υπάρχει πίσω από το αυτοκίνητο και σε γωνία 180°. Η εικόνα δημιουργείται από την κάμερα οπισθοπορείας και συνδυάζεται με ενεργητικές λωρίδες καθοδήγησης που αλλάζουν διεύθυνση ανάλογα με την φορά του τιμονιού.
  • Το σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης (Grip Control) αποτελεί πατέντα του Ομίλου PSA. Βοηθά στην κίνηση του PEUGEOT Expert σε δρόμους με χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης. Το σύστημα δρα στους κινητήριους τροχούς στην Standard λειτουργία, ενώ ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μέσω ενός διακόπτη στην κεντρική κονσόλα ανάμεσα στα προγράμματα Snow, Off-Road, Sand και ESP Off.
  • Το σύστημα HFAS (Hands-Free Access and Starting) που επιτρέπει την πρόσβαση και εκκίνηση δίχως κλειδί στο χέρι, όπως και οι ηλεκτρικά ανοιγόμενες πλαϊνές πόρτες, ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό.
  • Το επίσης προαιρετικό πακέτο Ασφάλειας (Safety Pack), περιλαμβάνει το Πακέτο Ορατότητας (Visibility Pack) και τέσσερα στοιχεία από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν την πολύ-λειτουργική κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παρμπρίζ.
  • Το σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Road Sign Reading) και Σύστασης Ορίου Ταχύτητας (Speed Limit Recommendation) προειδοποιεί τον οδηγό με σχετικές απεικονίσεις στον πίνακα οργάνων. Επίσης, η αναγνώριση του ορίου ταχύτητας προτείνεται στον οδηγό ως ένα προκαθορισμένο όριο για τον περιοριστή ταχύτητας ή το cruise control.  Ο οδηγός μπορεί να αποδεχθεί την σύσταση με 2 πατήματα. Ένα πάτημα για την επιλογή και ένα ακόμη για την επιβεβαίωση.
  • Το σύστημα Προειδοποίησης Επαγρύπνησης Οδηγού (Driver Attention Alert) υπολογίζει την κίνηση του αυτοκινήτου και την γωνία του τιμονιού και όταν χρειαστεί επισημαίνει οπτικά και ηχητικά στον οδηγό να δώσει την ανάλογη προσοχή.
  • Το Σύστημα Προειδοποίησης Ακούσιας Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning System ή LDWS), ανιχνεύει την περίπτωση που το όχημα περάσει πάνω από συνεχή ή διακεκομμένη γραμμή, αν και εφόσον δεν έχουν νωρίτερα ενεργοποιηθεί τα φώτα αλλαγής κατεύθυνσης (φλας). Σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός προειδοποιείται ηχητικά και οπτικά.
  • Το Σύστημα Αυτόματης Εναλλαγής Δέσμης Προβολέων (Automatic main beam switching) ενεργοποιείται αυτόματα στην νυχτερινή οδήγηση και αλλάζει αυτόματα την θέση των προβολέων (μεγάλη ή μικρή σκάλα) χάρη σε μία κάμερα που ανιχνεύει τα οχήματα που έπονται.
  • Το προαιρετικό πακέτο Υποβοήθησης Οδήγησης (Drive Assist Pack) περιλαμβάνει τρία στοιχεία εξοπλισμού και επιπρόσθετα του Visibility Pack που χρησιμοποιεί ένα ραντάρ στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου και/ή μία πολύ-λειτουργική κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ:
  • Το Cruise Control έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σταθερή απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα.
  •  Η Προειδοποίηση Απόστασης (Distance Alert) επισημαίνει με οπτικά και ηχητικά σήματα στον οδηγό για πιθανή επαφή με εμπόδιο ή άλλο όχημα. Λειτουργεί πριν επέμβει η αυτόνομη πέδηση.
  • Το Ενεργό Φρένο Ασφάλειας (Active Safety Brake ) είναι μια νέα γενιά του συστήματος αυτόνομης πέδησης. Η κάμερα και το ραντάρ ανιχνεύουν για πιθανή σύγκρουση οποιοδήποτε κινούμενο ή σταθερό εμπόδιο. Αν ο οδηγός δεν φρενάρει έγκαιρα, τότε το σύστημα αυξάνει πλήρως την πίεση στα φρένα ώστε να αποφευχθούν επαφές με ταχύτητα έως 30 χλμ./ώρα ή να μειωθεί η σφοδρότητα της σύγκρουσης με επιβράδυνση έως 1 g.
Εκδόσεις αμαξωμάτων
Διαστάσεις Compact Standard Long
Συνολικό μήκος (μέτρα) 4,60 4,95 5,30
Συνολικό ύψος (μέτρα) 1,90 1,90 1,93
Μέγιστο ωφέλιμο μήκος (μέτρα) * 3,32 3,67 4,02
Ωφέλιμο πλάτος ανάμεσα στους θόλους των τροχών (μέτρα) 1,26 1,26 1,26
Μέγιστος ωφέλιμος όγκος (κυβικά μέτρα)* 5,1 5,8 6,6
Ωφέλιμο φορτίο (κιλά) 1.000 1.000 1.400

*με το σύστημα αναδίπλωσης Moduwork

eueegta1 eueegta2 eueegta5

Νίκος Τσάδαρης