Η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα επιβεβαίωσε ότι ανώτερο στέλεχός της σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, η οποία εκτιμάται πως ήταν αμερικανική, στην εμπόλεμη Υεμένη, ανέφερε χθες Κυριακή το SITE Intelligence Group.

Ο θάνατος του Χαμάντ μπιν Χαμούντ αλ Ταμίμι, σαουδάραβα υπηκόου, στην επαρχία Μαρίμπ, στη βόρεια Υεμένη, αναφέρθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη Τετάρτη από δυο υεμενίτες αξιωματούχους, που τον παρουσίασαν ως «δικαστή» και «πρόεδρο συμβουλευτικού οργάνου» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο Σαουδάραβας, γνωστός επίσης ως Άμπντελ Αζίζ αλ Αντνάνι, σκοτώθηκε σε πλήγμα UAV την 26η Φεβρουαρίου στο σπίτι του στην περιοχή αυτή, επιβεβαίωσε ανακοίνωση του βραχίονα της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) την οποία εντόπισε το SITE Intelligence Group, οργανισμός ειδικευμένος στην παρακολούθηση της δραστηριότητας εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Στην ανακοίνωση, παρουσιάζεται ως «υπεύθυνος για τα ΜΜΕ» της ΑΚΑΧ, ενώ αναφέρεται πως στο παρελθόν «χειριζόταν τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό» της οργάνωσης, «ορισμένες από τις οποίες είχαν στόχο αμερικανικά συμφέροντα».

Πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή στη Σαουδική Αραβία προτού πάει στην Υεμένη το 2013, όταν ακόμη δεν είχε ξεσπάσει στη χώρα αυτή ο πολυαίμακτος πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, άλλος ένας «υπεύθυνος» για τα ΜΜΕ της ΑΚΑΧ, που κατονομάζεται ως Αμπού Νάσερ αλ Χαντράμι, ήταν επίσης «θύμα της επίθεσης», σημειώνει το SITE Intelligence Group.

Η ΑΚΑΧ έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Υεμένη τόσο εναντίον των Χούθι, όσο και εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων. Η οργάνωση έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Αξιωματούχος στην επαρχία Μαρίμπ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως το αεροπορικό πλήγμα ήταν «πιθανότατα αμερικανικό». Η Ουάσιγκτον δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επιδρομή ως σήμερα.

Στα τέλη Ιανουαρίου άλλη επιδρομή, που επίσης αποδόθηκε από υεμενίτες αξιωματούχους στις ΗΠΑ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη της ΑΚΑΧ.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμεσα και έμμεσα —εξαιτίας των ασθενειών και της πείνας— κι έχει βυθίσει τη χώρα, τη φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου, σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον κόσμο.