Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη (17/5) τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου του Πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα έχει καταρχήν στη διάθεσή του ποσό έξι εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου» για τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία στη σύρραξη.

Η νέα πρωτοβουλία έχει σκοπό την «αρχειοθέτηση των πληροφοριών» από δημόσιες, ανοικτές πηγές και δεδομένων από δορυφόρους, τηρώντας τους «διεθνείς κανόνες», ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με αποδεικτικά στοιχεία οποιαδήποτε διαδικασία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για «φρικαλεότητες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Διαδικτυακή πλατφόρμα θα μοιράζεται με το κοινό την τεκμηρίωση του Παρατηρητηρίου του Πολέμου, προκειμένου να συμβάλει να αντικρούονται οι προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία με θύματα αμάχους και δεσμεύθηκαν να εργαστούν ώστε οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί να λογοδοτήσουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσωπικά αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «χασάπη» και, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την ίδια την κυβέρνησή του, έκρινε ότι η Μόσχα διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης αποδείξεων

Τον τιτάνιο αγώνα που κάνουν ιατροδικαστές και ερευνητές στο ειδικό εγκληματολογικό εργαστήριο του Κιέβου, προκειμένου να βοηθήσουν στην απόδειξη των εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις, κατέγραψε η ΕΡΤ.

Στο Κίεβο, η ιατροδικαστική υπηρεσία της Ουκρανίας με τα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν επιδοθεί σε έναν πολυεπίπεδο αγώνα. Ταυτοποίηση πτωμάτων με την μέθοδο του DNA.

Η επιβλέπουσα βιολογικού εργαστηρίου αναγνώρισης-ταυτοποίησης Κιέβου, Βικτόρια Κασιουτσένκο τονίζει ότι «το εργαστήριο μας ειδικεύεται σε γενετικές αναλύσεις και σε αναγνώριση πτωμάτων. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συγκεντρωμένες σε αυτό τον σκοπό γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στη χώρα μας. Η κύρια αποστολή μας είναι να βρούμε το DNA των νεκρών ανθρώπων για να μπορέσουμε να τους ταυτοποιήσουμε. Για να τους βρουν οι συγγενείς και να τους θάψουν ανθρώπινα».

Μέσα από μια ειδική διαδικασία δημιουργείται το Προφίλ του ανθρώπου, από το DNA της σορού, ηλικία, φύλο, όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και μετά συγκρίνεται είτε με το DNA συγγενών είτε με εκείνο που υπάρχει στα αρχεία της υπηρεσίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που, από το ανατολικό μέτωπο το μόνο που φτάνει πίσω είναι λιγοστά μέλη ανθρώπινου σώματος. Οι ερευνητές και οι ιατροδικαστές καλούνται ξανά να ταυτοποιήσουν πως αυτά τα μέλη ανήκουν σε κάποιον που αγνοείται. Αποκλειστικά αυτή την περίοδο όλα τα ευρήματα έχουν να κάνουν με θύματα του πολέμου.

Ουκρανοί ιατροδικαστές και ερευνητές συνεργάζονται με πιστοποιημένους συναδέλφους τους από την Ευρώπη κι έχουν βάλει σκοπό με επιστημονικό τρόπο και με αδιάσειστα στοιχεία να αποκαλύψουν τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν κατά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων σε πόλεις και χωριά της ουκρανικής γης.

«Οι έρευνές μας είναι ακριβείς και δίκαιες, μπορούμε να πούμε. Και λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν ως αποδεικτικό στοιχείο. Οπότε, δεδομένων των συνθηκών, χαιρόμαστε όταν παίρνουμε μέρος στις έρευνες και να βρίσκουμε λύση σε διάφορες καταστάσεις» τονίζει από την πλευρά του ο Μικολά Μαλιαρτζούκ, διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Εμπειρογνωμόνων του υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Οι ειδικοί στην διερεύνηση εγκληματικών υποθέσεων δίνουν το δικό τους αγώνα ώστε να συνταχθούν πορίσματα τα οποία θα συμπεριληφθούν στην έκθεση εγκλημάτων πολέμου που έχουν γίνει στο ουκρανικό έδαφος.