Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χλέυασε την πρόοδο της Ρωσίας επί ουκρανδικού εδάφους, μια ξεκάθαρη αναφορά στα λόγια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο.

«Θυμάστε πως η Ρωσία καυχιόταν όταν θα καταλάμβανε το Κίεβο μέσα σε 48 ώρες; Αντίθετα, η Ουκρανία απωθεί τον εχθρό εδώ και 48 μέρες», δήλωσε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Σε αυτές τις 48 ώρες που πλέον είναι 48 μέρες, ο ρωσικός στρατός έχει μετράει ανεπανόρθωτες απώλειες – μεγαλύτερες από εκείνες που είχε η Σοβιετική Ένωση στα δέκα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Μεγαλύτερες από εκείνες στους δύο πολέμους στην Τσετσενία. Σύντομα θα φτάσουν τους 20.000 νεκρούς. Κυριολεκτικά αν όχι αυτό το βράδυ, τότε μέσα σε λίγες μέρες. Και μετά τί; 30 χιλιάδες νεκροί; 40 χιλιάδες;».

«Η Ρωσία πάλι είπε πως η αποκαλούμενη “ειδική επιχείρησή” της υποτίθεται πως πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς στον κόσμο δεν αντιλαμβάνεται πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα τέτοιο πλάνο. Πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα πλάνο που οδηγεί στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών της σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα πολέμου; Ποιός θα μπορούσε να εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο; Και ποιο είναι το όριο των απωλειών που επιτρέπει αυτό το άτομο; Δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί Ρώσοι;».

«Αδύνατο επί του παρόντος να ερευνηθεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Μαριούπολη»

Επίσης μίλησε και για τις καταγγελίες πως οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στη Μαριούπολη. «Λάβαμε με μεγάλη προσοχή τις χθεσινές αναφορές για τη χρήση ενός βλήματος με μια δηλητηριώδη ουσία κατά των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Δεν είναι εφικτό, για την ώρα, να βγουν ακριβή συμπεράσματα στο 100% για το είδος της ουσίας. Φυσικά, είναι αδύνατο να γίνει έρευνα και ανάλυση με την πόλη να πολιορκείται», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε:

«Ωστόσο, με δεδομένο τις επαναλαμβανόμενες απειλές των Ρώσων προπαγανδιστών για τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη και τη συνεχόμενη χρήση βλημάτων φωσφόρου στην Ουκρανία, περιμένουμε την απάντηση του υπόλοιπου κόσμου. Απαντήστε προληπτικά. Γιατί μετά οποιαδήποτε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, οποιαδήποτε απάντηση δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα είναι η ταπείνωση του δημοκρατικού κόσμου».

«Πιο σκληρές κυρώσεις»

Ο Ζελένσκι, δε, έδωσε έμφαση στο να γίνουν ακόμη πιο σκληρές οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Σταματήστε τις κυρώσεις που δεν είναι αρκετά σκληρές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι μονάχα αν η Ευρώπη σταματήσει να χρησιμοποιεί τις ρωσικές πηγές ενέργειας και περιορίσει περαιτέρω το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, τότε η ηγεσίας της Ρωσίας δεν θα αναζητήσει ειρήνη, παρά μόνο στρατιωτική λύση».

Επιπλέον, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε και στη σύλληψη του 67χρονου επιχειρηματία και εξέχοντος φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ. «Προτείνω στη Ρωσική Ομοσπονδία να ανταλλάξουμε αυτόν τον άνδρα με τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αιχμαλωσία στη Ρωσία. Είναι σημαντικό οι δυνάμεις ασφαλείας μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας να εξετάσουν επίσης αυτή την πιθανότητα», είπε.

Με μήνυμά του στο Twitter, τώρα, χαρακτήρισε τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, περί γενοκτονίας της Ρωσίας στην Ουκρανία «ειναι τα λόγια ενός πραγματικού ηγέτη», ενώ ζήτησε περισσότερα όπλα.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3052706971646325