Την κατάργηση του Πράσινου Πιστοποιητικού, του πιστοποιητικού εμβολιασμού δηλαδή, αναμένεται να προτείνει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz. Το πιστοποιητικό αυτό επιτρέπει την είσοδο σε πολλούς χώρους για ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει από τον κορονοϊό ή έχουν βρεθεί πρόσφατα αρνητικοί.
Πολλοί ειδικοί, σημειώνει το δημοσίευμα, έχουν επιχειρηματολογήσει εδώ και εβδομάδες πως το πράσινο πιστοποιητικό δεν έχει κανένα νόημα δεδομένου του υψηλού ποσοστού μολύνσεων. Ορισμένου μάλιστα έχουν προειδοποιήσει ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παραμελούν τις προφυλάξεις.
Παρόλα αυτά όμως το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να επεκτείνει την ισχύ του πιστοποιητικού για τους περισσότερους χώρους για ακόμη μία εβδομάδα, στα σχολεία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης έως την 1η Μαρτίου.
Πηγές όμως από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι η παράταση είχε κυρίως ως στόχο να δώσει χρόνο στο υπουργείο για να οριστικοποιήσει τη σύστασή του, η οποία είναι πιθανόν η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τουλάχιστον η μεγάλη μείωση των χώρων όπου απαιτείται. Η πρόταση θα γίνει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.
«Χρειαζόμαστε άλλη μια εβδομάδα, τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να σκεφτούμε ποιες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε μια πηγή, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το πράσινο πιστοποιητικό αλλά και άλλους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις. «Όμως πιστεύω ότι πηγαίνουμε προς την κατεύθυνση της ακύρωσης».
«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το πράσινο πιστοποιητικό κάνει περισσότερο κακό από καλό από την άποψη των μολύνσεων. Είναι όμως αρκετά πιθανό ότι προσφέρει πολύ μικρό πλεονέκτημα για να δικαιολογείται όλο το πακέτο», συμπλήρωσε.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων με κορονοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων πριν λάβει την τελική του απόφαση.
«Φαίνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό»
Λόγω του υψηλού ρυθμού των μολύνσεων από την παραλλαγή Όμικρον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και ανώφελο, σημειώνει η Haaretz. Στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στο Ισραήλ έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το σύνολο για όλο το 2021. Αυτό, λένε οι ειδικοί, καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, ούτε φαίνεται να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.
«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστούμε στον εμβολιασμό ή στην ανάρρωση για την πρόληψη των μολύνσεων. Φαίνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό», κατέληξε την περασμένη Τρίτη η συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον κορονοϊό. Αντίθετα, ανέφερε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μασκών».
Επίσης, σε συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεδομένης της αλλαγής στην εικόνα της νοσηρότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμό δεν παρέχει πλέον αποτελεσματική λύση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε εσωτερικούς χώρους».