Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν χθες Πέμπτη τις κυρώσεις εναντίον του Πεκίνου, υιοθετώντας νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ και επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, καθώς η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.
Ήδη η Κίνα αντέδρασε εκφράζοντας «την έντονη αντίθεσή της» στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και οντοτήτων» τόνισε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Καταγγέλλοντας ακατάπαυστα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απειλές ενάντια στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον κινεζικών συμφερόντων, προκαλώντας την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο.
Χθες Πέμπτη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε την επίθεση περιορίζοντας τις ευαίσθητες εξαγωγές από περίπου 30 κινεζικές οντότητες. Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε στους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με οκτώ τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κατασκευή drones, DJI, η οποία βρίσκεται ήδη εδώ και δύο χρόνια στον μαύρο κατάλογο του υπουργείου Εμπορίου.
Τέλος η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή στις ΗΠΑ πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ.
Πιο συγκεκριμένα τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών αποφάσισαν να στοχοθετήσουν την κινεζική υψηλή τεχνολογία, η οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται για να παραβιάζονται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι η Κίνα παρακολουθεί τη μειονότητα αυτή, κυρίως μέσω αναζητήσεων με τη βοήθεια του DΝA και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση προσώπων.
«Η επιστημονική έρευνα στον τομέα της βιοτεχνολογίας και οι ιατρικές καινοτομίες μπορούν να σώσουν ζωές. Δυστυχώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιλέγει να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες για να ελέγξει τους πολίτες της και να καταστείλει μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων», σχολίασε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.
Ειδικοί, αυτόπτες μάρτυρες και η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλα μέλη μουσουλμανικών μειονοτήτων είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδα. Επιπλέον η Κίνα κατηγορείται ότι στειρώνει αναγκαστικά τις γυναίκες των Ουιγούρων και ότι επιβάλλει την αναγκαστική εργασία στη μειονότητα.
Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει αυτή την εκστρατεία γενοκτονία και, επικαλούμενες τις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Η Κίνα απαντά ότι τα στρατόπεδα αυτά είναι κέντρα επανεκπαίδευσης και ότι, όπως πολλές δυτικές χώρες, προσπαθεί να περιορίσει τη ριζοσπαστικοποίηση των Ουιγούρων.
Το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε χθες στο Κογκρέσο επιφέρει μεγάλο πλήγμα καθώς απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στη Σιντζιάνγκ, εκτός κι αν οι εταιρείες μπορούν να αποδείξουν στο τελωνείο ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από αναγκαστική εργασία.
Η Σιντζιάνγκ είναι μεγάλη εξαγωγός βαμβακιού. Το Workers Rights Consortium εκτιμά ότι το 20% των ρούχων που εισάγονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο περιέχει υλικά που προέρχονται από αυτή την κινεζική επαρχ
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Κίνας – Αντιδρά το Πεκίνο
Συνεχίζεται η επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών
Newsroom