Εντελώς διαφορετικές αποζημιώσεις είναι πιθανόν να λάβουν οι οικογένειες των θυμάτων της πτήσης της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις. Όπως ανέφεραν δικηγόροι, το ύψος τους θα εξαρτηθεί από την εθνικότητά τους, το πού αγόρασαν το εισιτήριό τους και από τα εισοδήματά τους, παρότι όλοι τους είχαν την ίδια τύχη.
Οι αιτήσεις αποζημίωσης μπορούν να κατατίθενται είτε εκεί που αγοράστηκε το εισιτήριο, στη χώρα της αεροπορικής εταιρίας, στα δικαστήρια στον τόπο προορισμού του επιβάτη ή στη χώρα του επιβάτη.
Ωστόσο στις περιπτώσεις συντριβής αεροσκάφους, τα ποσά των αποζημιώσεων που δίνονται ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, με τα θύματα από τις ΗΠΑ να τείνουν να λαμβάνουν υψηλότερες αποζημιώσεις, ενώ ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Τζέιμς Χίλι-Πρατ του γραφείου Stewarts Law LLP, το οποίο παρέχει συμβουλές στις οικογένειες θυμάτων των αεροπορικών δυστυχημάτων της Malaysia Airlines πέρυσι, βρετανοί γονείς που έχασαν ένα ενήλικο παιδί μπορεί να περιμένουν αποζημίωση περίπου 20.000 στερλινών (περίπου 28.000 ευρώ) ενώ αμερικανοί γονείς θα περιμένουν 1,5 εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 689.000 ευρώ).
«Αυτό συμβαίνει παρά το προφανές γεγονός ότι κάθε επιβάτης είχε κοινή και όμοια εμπειρία στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης», δήλωσε ο Χίλι-Πρατ, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το νόμο για τα θανατηφόρα ατυχήματα, βρετανικές οικογένειες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση ύψους περίπου 13.000 στερλινών. Περαιτέρω αποζημιώσεις δίνονται για τις δαπάνες της κηδείας και ένα ποσό που διαφοροποιείται από το κατά πόσο εξαρτώνταν συγγενείς από τα έσοδα και τις υπηρεσίες του θανόντα.
Στη Γερμανία, οι αποζημιώσεις υπολογίζονται με βάση τα διαφυγόντα έσοδα του θύματος και άλλες οικονομικές συνέπειες από την απώλεια, όπως τα έξοδα μετακίνησης, και συνήθως δεν υπάρχει χωριστή αποζημίωση για οδύνη και πρόκληση δεινών, δήλωσε ο γερμανός δικηγόρος Έλμαρ Γκεμούλα, από τον οποίο έχουν ζητήσει βοήθεια οι οικογένειες της ομάδας των μαθητών που σκοτώθηκαν στη μοιραία πτήση.
Επομένως, καθώς οι αιτήσεις αποζημίωσης πιθανόν θα βασίζονται κυρίως σε οικονομικές ζημίες, οι αποκαλύψεις από τη Lufthansa ότι η σχολή της για εκπαίδευση πιλότων γνώριζε για την κατάθλιψη του πιλότου της Αντρέα Λούμπιτς δεν αναμένεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα σε πολλές χώρες εκτός των ΗΠΑ.
Παροχή βοήθειας για όσο χρόνο χρειάζεται
Οι 144 επιβάτες του αεροσκάφους Α320 προέρχονταν από 18 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με τη Germanwings. Στην πλειονότητά τους ήταν Γερμανοί και Ισπανοί, ενώ τρεις ήταν από τις ΗΠΑ.
«Μπορεί δύο επιβάτες να κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον αλλά το ύψος της αποζημίωσης να είναι εντελώς διαφορετικό», δήλωσε ο Τζιμ Μόρις, δικηγόρος στην εταιρία Irwin Mitchell του Λονδίνου, που παρέχει νομική υποστήριξη σε μέλη οικογενειών βρετανών και ξένων πολιτών που επέβαιναν στην πτήση της Germanwings.
Ο Μόρις είπε ότι αναμένεται η συντριβή αυτή να αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή για τους ασφαλιστές της αεροπορικής εταιρίας και ότι η Lufthansa δεν αναμένεται να προσπαθήσει να αποποιηθεί την πλήρη ευθύνη.
Πηγές της ασφαλιστικής βιομηχανίας έχουν δηλώσει ότι οι ασφαλιστές θα τηρήσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης τους για τη Lufthansa και τη Germanwings, παρότι ειπώθηκε ότι η αεροπορική εταιρία γνώριζε ότι ο Λούμπιτς είχε περάσει μια περίοδο σοβαρής κατάθλιψης. Πηγές της ασφαλιστικής βιομηχανίας υπολογίζουν πως το κόστος των αποζημιώσεων θα ανέλθει συνολικά σε 300 εκατ. δολάρια, αλλά το ποσό ενδέχεται να αλλάξει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε χθες ότι η αεροπορική εταιρία θα παρέχει βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων «για όσο χρειάζεται». Η ασφαλιστική Allianz Γερμανίας δήλωσε ότι όλες οι αιτήσεις θα διεκπεραιωθούν πλήρως, δίκαια και όσο το δυνατόν ταχύτερα.