Οι κακές καιρικές συνθήκες μέσα στο 2021 επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον προειδοποιούν οι οινοποιοί που υποστηρίζουν ότι η ποσότητα που θα παραχθεί θα είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών.
Στις αρχικές προβλέψεις για το 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV) υπολογίζει την παγκόσμια οινοπαραγωγή μεταξύ 247,1 και 253,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl), για πτώση της τάξεως του 4% συγκριτικά με το 2020.
Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που η παραγωγή θα πέσει κάτω από τον μέσο όρο, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2017 των 248 mhl, που είναι τα χαμηλότερα εδώ και περίπου έξι δεκαετίες, όπως σημειώνει εμφατικά το δημοσίευμα του Guardian.
Μεγάλα προβλήματα σε αμπελώνες της δυτικής Ευρώπης
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ΟΙV, οι αμπελώνες στη δυτική Ευρώπη είναι αυτοί που επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, κυρίως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία, δηλαδή τους μεγαλύτεροι οινοπαραγωγούς στον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.
«Ειδικά για τη Γαλλία η φετινή ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και δεκαετίες, με τους οινοπαραγωγούς της να μετρούν ζημιές τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι, όσο και από την ερυσίβη, ήτοι μία από τις σημαντικότερες ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια», επισημαίνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Τα γαλλικά αμπέλια σημείωσαν πτώση της τάξεως του 27% σε σύγκριση με το 2020, αναφέρει ο OIV. Στο 9% υπολογίζεται αντίστοιχα η πτώση στην Ιταλία και στο 14% στην Ισπανία.
Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οινοπαραγωγός στην Ευρώπη, αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν φέτος την χώρα, καταγράφει αύξηση του όγκου παραγωγής κατά 4% σε ετήσια βάση.
Στην ΕΕ συνολικά, η παραγωγή κρασιού θα είναι μειωμένη κατά 13% συγκριτικά με το 2020.
«Μπορεί οι αμπελουργοί να προσαρμόστηκαν σχετικά καλά πέρσι με την υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα», τόνισε ο Πάου Ρόκα, γενικός διευθυντής του OIV, «όμως τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την πανδημία: την κλιματική αλλαγή».
«Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο ακραία και πιο συχνά, γι’ αυτό και είναι επείγουσα ανάγκη για τη βιομηχανία κρασιού να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες», τόνισε εμφατικά ο Ρόκα, προσθέτοντας με νόημα πως:
«Υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις, ωστόσο θα απαιτήσουν σημαντικές προσπάθειες ως προς τις βιώσιμες πρακτικές για την καλλιέργεια αμπέλου και την παραγωγή κρασιού».
Πάντως, όπως καταλήγει ο Ρόκα, όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που η ζήτηση σε οίνο παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σχεδόν σε επίπεδα προ της πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας επανέρχονται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας και η κατανάλωση οίνου σημειώνει σταθερή αύξηση, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης.