Αν πιστεύετε ότι τα φημισμένα αστέρια Michelin τα παίρνουν αποκλειστικά τα ακριβά και γκουρμέ εστιατόρια, ξανασκεφτείτε το. Γιατί το 2016 οι υπεύθυνοι των γαστρονομικών βραβείων έκαναν την… υπέρβαση και αποφάσισαν να δώσουν ένα αστέρι σε ένα πιάτο που κοστίζει μόλις δυο δολάρια (σχεδόν ενάμιση ευρώ).

Ένα απλό, ταπεινό πιάτο που έφτιαξε ο σεφ Τσαν Χον Μενγκ αποτελούμενο από κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα τσίλι. Η απλή καντίνα του Μενγκ με το όνομα Hawker Chan σε έναν κεντρικό δρόμο της Σιγκαπούρης έγινε αμέσως talk of the town και έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι ντόπιοι και τουρίστες έσπευσαν να δοκιμάσουν «το πιο φθηνό βραβευμένο πιάτο της υφηλίου» που μάλιστα σερβιριζόταν όχι σε ένα κανονικό, αλλά σε ένα… πλαστικό πιάτο.

Ωστόσο, κύκλους κάνει η ζωή και η επιτροπή των βραβείων πριν μερικές ημέρες πήραν το αστέρι Michelin από το Hawker Chan μετά από πέντε χρόνια, όπως αναφέρει το CNN.

Αναμενόμενο; Εν μέρει, ίσως.

Γιατί μετά από την απίστευτη αυτή διάκριση η καριέρα του Μενγκ μπορεί να απογειώθηκε και από μία απλή καντίνα, το μαγαζί του να εξελίχθηκε σε αλυσίδα εστιατορίων μέσω franchise, βάζοντας στο μενού κι άλλα πιάτα, ωστόσο κάποιοι υποστήριξαν πως αυτό το επιχειρηματικό του άνοιγμα είχε ως αποτέλεσμα να πέσει δραματικά η ποιότητα του φαγητού που προσέφερε.

«Θεωρώ πως τα Michelin ορθώς επέμειναν στη θέση τους και προστάτευσαν την αξιοπρέπεια των αστεριών» ανέφερε στο CNN, ανώνυμα, ένας ειδικός στην εστίαση με βάση στη Σιγκαπούρη.

Η καντίνα που έγινε… θεσμός

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να προσάψει κάτι στον ίδιο τον Τσαν Χον Μενγκ και το όραμά του, που ενώ στην αρχή προσέφερε απλά street food γεύματα όπως noodles με κοτόπουλο, ψητό χοιρινό και ψητό κοτόπουλο, στην πορεία είδε ότι θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει την απρόσμενη αυτή επιτυχία του.

Ο ίδιος θυμάται χαρακτηριστικά ότι μόλις του είπαν το 2016 ότι είχε κερδίσει αστέρι Michelin, είχε απαντήσει «μάλλον μου κάνετε πλάκα», προσθέτοντας μάλιστα πως δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι ακριβώς ήταν τα αστέρια Michelin και πως το μόνο που ήξερε ήταν πως πρόκειται για υψηλή ή μοριακή γαστρονομία.

Σύμφωνα με το CNN, μερικοί ακόμη λόγοι που ο Μενγκ έκανε την διαφορά και η καντίνα του έγινε θεσμός στην Σιγκαπούρη ήταν οι κλιματιζόμενες αίθουσες και το γεγονός ότι το προσωπικό του ήταν πάντα χαμογελαστό, σε αντίθεση με τα περισσότερα εστιατόρια στην Σιγκαπούρη που όλοι είναι σκυθρωποί. Επίσης, ο Μενγκ δεν φοβήθηκε τον πειραματισμό και ενέταξε στο μενού του εκσυγχρονισμένα πιάτα όπως το τόφου στην ταϊλανδέζικη εκδοχή του καθώς και σούπα γουόντον.

Η συνέχεια ήταν, λίγο έως πολύ, αναμενόμενη: άνοιξε και ένα δεύτερο Hawker Chan μερικά μέτρα μακριά, ενώ άνοιξε και υποκαταστήματα, μέσω franchise, και σε άλλες ασιατικές πόλεις, με τελευταία προσθήκη την Μανίλα στις Φιλιππίνες.

Ο Μένγκ πάντως δεν το βάζει κάτω και υπόσχεται να επιστρέψει δυναμικά και να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ξανακερδίσει τον επίζηλο τίτλο του «φθηνότερου βραβευμένου πιάτου στον κόσμο». Εκτός αν μέχρι τότε, έχει βρεθεί κάποιος άλλος σεφ με ένα ακόμη πιο φθηνό πιάτο, εξαίσιας γαστρονομικής αξίας, σε ακόμη χαμηλότερη τιμή.