Ευθύνη για τις επιθέσεις που είχαν στόχο τα σπίτια πολλών στελεχών του παλαιστινιακού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας, επέρριψε σήμερα στη Χαμάς η Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

«Η Κεντρική Επιτροπή της Φάταχ καταδικάζει τα εγκλήματα που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον στελεχών της και επιρρίπτει στη Χαμάς την ευθύνη για αυτά», δήλωσε ο Νάσερ αλ Κίντουα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Χουσέιν αλ Σέιχ, επίσης ηγετικό στέλεχος της Φάταχ, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η Χαμάς φέρει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν εναντίον στελεχών της Φάταχ».

Η Χαμάς καταδίκασε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, όμως ο Άζαμ αλ Άχμαντ, το στέλεχος της Φάταχ που είναι αρμόδιο για τη συμφιλίωση με το ισλαμιστικό κίνημα, «αυτό δεν απαλλάσσει τη Χαμάς από την πλήρη ευθύνη».

«Υπήρχαν από χθες το βράδυ ενδείξεις, δηλώσεις της Χαμάς εναντίον της Φάταχ και του Μαχμούντ Αμπάς, εκ των οποίων η πιο αξιοσημείωτη ήταν αυτή μιας ομάδας στρατιωτικών της Χαμάς οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα οδηγήσουν σε αποτυχία την εκδήλωση για τη δέκατη επέτειο από τον θάνατο του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ», πρόσθεσε ο Άχμαντ.

Μια από τις εκρήξεις έπληξε μια εξέδρα που είχε στηθεί στη δυτική Γάζα ενόψει της δέκατης επετείου από τον θάνατο του Αραφάτ, βασικού ιδρυτή και ηγέτη της Φάταχ, στις 11 Νοεμβρίου 2004. Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που θα τιμηθεί επισήμως η επέτειος του θανάτου του παλαιστίνιου ηγέτη στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά η Χαμάς από το 2007.

«Δεν εξαπολύουμε κενές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς. Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πηγή των επιθέσεων βρίσκεται στις ένοπλες υπηρεσίες της Χαμάς και ελπίζουμε ότι η Χαμάς θα την ανακαλύψει», κατέληξε ο Άχμαντ.

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν τον Απρίλιο να σχηματίσουν κυβέρνηση «συμφιλίωσης», σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν βαθιές πολιτικές ρήξεις μεταξύ τους που χρονολογούνται από το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε δια της βίας την εξουσία στη Γάζα, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φάταχ.

Η Χαμάς θεωρητικά εκχώρησε την εξουσία στη Γάζα κατά τον σχηματισμό στις 2 Ιουνίου κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε από ανεξάρτητες προσωπικότητες, μετά τη συμφιλίωση με τη Φάταχ.