Την έντονη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε στη Δανία βάσει του οποίου θα μπορεί να απελαύνει αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς το «παραίτηση» από τις ευθύνες της βάσει του διεθνούς δικαίου εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Η Δανία υιοθέτησε χθες Πέμπτη νομοσχέδιο που της επιτρέπει να ανοίγει κέντρα για την υποδοχή αιτούντων άσυλο σε χώρες του εξωτερικού, όπου θα στέλνονται και θα παραμένουν ως την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματός τους.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε εκφράζοντας θεμελιώδεις ανησυχίες για το νομοσχέδιο, το οποίο «εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και (για) την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία».
Ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι, αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο αυτό, θα οδηγήσει στην αναγκαστική μεταφορά αιτούντων άσυλο και στην παραίτηση από την υποχρέωση της Δανίας να προστατεύει τους ευάλωτους πρόσφυγες.
«Η UNHCR εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προσπάθειες να μετατεθούν εκτός χώρας ή να ανατεθούν σε άλλη χώρα ζητήματα παροχής ασύλου και οι διεθνείς υποχρεώσεις της (Δανίας)» τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις της στις προτάσεις της κυβέρνησης της Δανίας και έχει προσφέρει συμβουλές και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, εξήγησε ο Γκράντι.
Η Δανία διαθέτει ήδη μια από τις πιο σκληρές νομοθεσίες για τη μετανάστευση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και σκοπεύει να δέχεται πρόσφυγες μόνο μέσω του συστήματος ποσοστώσεων του ΟΗΕ.
Το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φτάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα. Μέχρι στιγμής η Δανία δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με κάποια χώρα, αλλά διαπραγματεύεται με πολλές υποψήφιες.
«Η UNHCR θα εξακολουθήσει να συζητά με τη Δανία, η οποία παραμένει ένας πολύτιμος και μακροχρόνιος εταίρος της, προκειμένου να βρεθούν πρακτικοί τρόποι να προχωρήσουμε οι οποίοι θα διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη του λαού της Δανίας και θα τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας» σημείωσε ο Γκράντι.
(φωτογραφία αρχείου)