Επί της έκθεσης του εισηγητή Νάτσο Σάνσες Αμόρ για την κατάσταση στην Τουρκία το 2019 και το 2020 καλείται σήμερα να ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση προς τη χώρα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σοσιαλιστής Ισπανός εισηγητής της έκθεσης τόνισε ότι πρόκειται για την πιο επικριτική, έναντι της Τουρκίας, έκθεση που έχει παρουσιάσει ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε., η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη της αξίες της Ε.Ε., ενώ η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια και υπονομεύονται οι δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ο Σάντσες Αμόρ.
Ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αν η ‘Αγκυρα θέλει να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, πρέπει να ακολουθήσει την πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», είπε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ενώ τα πρώτα χρόνια σημειώθηκε μια κάποια πρόοδος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει από την τουρκική πλευρά η απαραίτητη πολιτική βούληση, κάτι που έχει οδηγήσει στο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο μιλήσαμε για κυρώσεις προς την Τουρκία, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε να προτείνουμε μια θετική ατζέντα, όμως η ‘Αγκυρα πρέπει να δείξει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι θέλει τη θετική ατζέντα», ανέφερε ο Ν. Σάντσες Αμόρ.
Συνέχισε λέγοντας ότι «καμία θετική ατζέντα δεν πρέπει να προσφερθεί στην Τουρκία, χωρίς την προϋπόθεση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ίδιο τόνισε ότι ισχύει και για το αίτημα για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν μία υποψήφια χώρα, που δεν σέβεται τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, να ζητάει πλεονεκτήματα στο θέμα της τελωνειακής ένωσης», είπε ο Σάντσες Αμόρ. «Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που περιλαμβάνει και αξίες και δεν πρέπει να προσφέρουμε μια οικονομική και εμπορική σχέση σε μία υποψήφια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της» συμπλήρωσε.