Οι «τελευταίες εξελίξεις» στη Θέουτα, όπου μπήκαν πάνω από 6.000 μετανάστες από το Μαρόκο, οδήγησε σε ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στο Παρίσι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, ο Σάντσεθ ακύρωσε την συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής για την χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και θα κάνει δηλώσεις έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει το μεσημέρι, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
«Προτεραιότητά μου είναι προς το παρόν να επανέλθει η ομαλότητα στην Θέουτα. Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την πλήρη υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης» η οποία θα δείξει «το μεγαλύτερο σθένος για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και να υπερασπιστεί την ακεραιότητά τους ως αναπόσπαστο μέρος της χώρας» υπογράμμισε ο Σάντσεθ σε μήνυμά του στο Twitter.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας αιτιολόγησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την υποδοχή στην Ισπανία του επικεφαλής των αυτονομιστών Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο και απέκλεισε ότι η διαφωνία με το Ραμπάτ πάνω σε αυτό το ζήτημα ευθύνεται για την άφιξη των χιλιάδων αυτών μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.
«Ήταν και είναι πολύ απλά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, μια ανθρωπιστική απάντηση σε ένα αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια σε έναν άνθρωπο που η υγεία του βρισκόταν σε πάρα πολύ εύθραυστη κατάσταση» δήλωσε η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.
«Δεν αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή ανηλίκων στην θάλασσα όπως είδαμε τις τελευταίες ώρες στην Θέουτα» ότι αυτό θα μπορούσε να είναι «μια απάντηση σε μια ανθρωπιστική ενέργεια» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια, Μαροκινοί αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, διαβεβαίωσαν χθες τις ισπανικές αρχές ότι η συρροή αυτή μεταναστών στον ισπανικό θύλακα «δεν αποτελεί καρπό της διαφωνίας» με το Ραμπάτ για την παρουσία στην Ισπανία του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο Μπραχίμ Γάλι.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ραμπάτ και τη Μαδρίτη έχουν οξυνθεί από την άφιξη στην Ισπανία στις 18 Απριλίου του επικεφαλής των αυτονομιστών Σαχράουι για θεραπεία από την COVID-19, ενώ το Μαρόκο έφτασε ως το σημείο να καλέσει τον Ισπανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφράσει την αγανάκτησή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 6.000 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το Μαρόκο.
Οι ισπανικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής στείλει πίσω στο Μαρόκο περίπου 1.500 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα στην ισπανική δημόσια τηλεόραση, σημειώνοντας ότι οι ισπανικές αρχές θα συνεχίσουν τις επαναπροωθήσεις.
Ο υπουργός υπερασπίστηκε την ενέργεια αυτή, λέγοντας ότι «είναι σύμφωνη με το νόμο και τις διεθνείς συνθήκες και τις συμφωνίες με το Μαρόκο».
Ο υπουργός διευκρίνισε εξάλλου ότι μεταξύ των 6.000 μεταναστών που έφτασαν χθες στην Θέουτα μπορεί να βρίσκονται 1.500 ανήλικοι, αλλά σημείωσε ότι ακόμη είναι “πολύ νωρίς” για να αναφέρει έναν συγκεκριμένο αριθμό.
Απέναντι στην συρροή αυτή, η Ισπανία ενίσχυσε τις δυνάμεις της εθνοφυλακής της και της εθνικής αστυνομίας στην ζώνη αυτή με 200 επιπλέον ένστολους.
Οι αρχές όρισαν επίσης ένα στάδιο στη Θέουτα για να μεταφέρουν εκεί τους ενήλικες Μαροκινούς που βρίσκονται στο δρόμο για να προχωρήσουν στη συνέχεια στην απέλασή τους, όπως διευκρίνισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αρχές της Θέουτα.
Παράλληλα 86 μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν σήμερα το πρωί στον άλλο ισπανικό θύλακο, αυτόν της Μελίγια, ο οποίος βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Θέουτα, στις ακτές του Μαρόκου.
Συνολικά περισσότεροι από 300 άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα που χωρίζουν την Μελίγια από το Μαρόκο σήμερα γύρω στις 04:45 τοπική ώρα (05:45 ώρα Ελλάδος), αναφέρουν οι αρχές της Μελίγια σε ανακοίνωσή τους.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι απωθήθηκαν, αλλά 85 άνδρες και μια γυναίκα κατάφεραν να εισέλθουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η γυναίκα αυτή χρήζει βοηθείας από τον Ερυθρό Σταυρό.
«Οι μετανάστες αυτοί είχαν επιθετική στάση και πέταξαν πέτρες κατά των φρουρών» τρεις από τους οποίους χρειάστηκε να λάβουν φροντίδα για «ελαφρές κακώσεις» σύμφωνα και πάλι με τις αρχές της Μελίγια.
Οι μετανάστες που κατάφεραν να εισέλθουν στον θύλακο οδηγήθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής (CETI) της Μελίγια.