Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί η νέα γαλλική κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή παραίτηση του κυβερνητικού σχήματος κατόπιν εντολής του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.
Στη δήλωση που εξέδωσαν χθες τα Ηλύσια Πεδία αναφέρεται πως ο Ολάντ ζήτησε από τον Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τους «προσανατολισμούς που ο ίδιος ο πρόεδρος έχει προσδιορίσει για τη χώρα μας». Αυτό ακριβώς το σημείο, το ζήτημα δηλαδή της οικονομικής πολιτικής και του δεσίματος της Γαλλίας στο άρμα της γερμανικής λιτότητας, έχει αποτελέσει το επίκεντρο της κριτικής στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου, την ώρα που σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ, με τον ίδιο να εκπροσωπεί μόλις το 17% των γάλλων πολιτών.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό μία δεξιά στροφή, στοχοπροσηλωμένη στη λιτότητα που επιβάλλει το Βερολίνο, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα συμπεριλαμβάνει κανέναν από τους «αντάρτες» που κατηγόρησαν τον Ολάντ για… μερκελοποίηση.
Ο Ολάντ είχε καλέσει τον Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνησή πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Όμως ο πρωθυπουργός ήταν συνεχώς υποχρεωμένος να συμβιβάζει τις διαφορές ανάμεσα στους αριστερούς, όπως ο Μοντεμπούρ και τα περισσότερο κεντρώα μέλη της υπό τους σοσιαλιστές κυβέρνησής του.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ ανακλήθηκε χθες αυστηρά στην τάξη από το περιβάλλον του Βαλς, που θεωρεί απαράδεκτες τις έντονες επικρίσεις του υπουργού εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
«Θεωρούμε πως παραβιάσθηκε μια κίτρινη γραμμή στο βαθμό που ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του περιβάλλοντος του Βαλς.
«Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δράσει», είχε προσθέσει η πηγή αυτή, αφήνοντας να πλανάται μια αμφιβολία για την ίδια την παραμονή του Μοντεμπούρ στη θέση του.
Σε συνέντευξη του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών στη Le Monde, ο τελευταίος σημειώνει «πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλλει με τις Βρυξέλλες σσε ολόκληρη την Ευρώπη. Και όταν λέω Γερμανία, μιλάω για τη γερμανική Δεξιά, που κυβερνά και υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία έχει αποκτήσει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τη γερμανική Δεξιά και τα ιδεολογικά αξιώματά της».
Ο γερμανικός Τύπος αποφεύγει να κατηγορήσει ευθέως το Παρίσι για αδυναμία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Η γαλλική κυβέρνηση δυσανασχετεί και δεν μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt ενώ και η έγκριτη εφημερίδα Die Zeit κρατά χαμηλούς τόνους και κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Το περιοδικό Der Spiegel αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για την κατάσταση στη Γαλλία.
Ο Μοντεμπούρ πάντως επιβεβαίωσε σήμερα τις επικρίσεις του για την οικονομική πολιτική των Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς αρνούμενος πως ευθύνεται για οποιαδήποτε «παραβίαση της κυβερνητικής αλληλεγγύης». Χθες είχε ζητήσει να υιοθετηθούν νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε αυτό που χαρακτήρισε «εμμονή» της Γερμανίας με τη δημοσιονομική λιτότητα.