Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζικός και σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας στη θέση του Αρνό Μοντεμπούρ, μετά τον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Ο Μακρόν είχε παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ολάντ τον Ιούνιο. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ και ήταν γνωστός ως το «αυτί» των Γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικό μέγαρο. Ο 37χρονος Μακρόν ακολουθούσε πιο φιλελεύθερη γραμμή και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλς, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.
Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, το «ανερχόμενο αστέρι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.
Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.
Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει εδώ και μήνες ταχθεί αναφανδόν κατά του “συμφώνου υπευθυνότητας” που αποφάσισε ο Φρανσουά Ολάντ και το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών και 40 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Με την απομάκρυνση των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας από την κυβέρνηση ο Ολάντ ρισκάρει και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία: οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους του Ριζοσπαστικού κόμματος έχουν σήμερα 307 έδρες στην Εθνοσυνέλευση όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289.
Ο Ολάντ εξελέγη με τη στήριξη των Οικολόγων και ενός μέρους της άκρας αριστεράς, αλλά δεν μπορεί πλέον να βασίζεται ούτε στους πρώτους, ούτε στους δεύτερους, που ουσιαστικά έχουν περάσει στην αντιπολίτευση. Οι Οικολόγοι δεν συμμετείχαν ούτε στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα.