Τουλάχιστον 45 μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην ανατολική Συρία ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια εξτρεμιστική οργάνωση, και ενός συνασπισμού ανταρτών και του «επίσημου» βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, ανακοίνωσε μια ΜΚΟ σήμερα.
Το ΙΚΙΛ, που ως πρόσφατα πολεμούσε στο πλευρό των ανταρτών εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ —μάχεται επίσης εναντίον της κυριαρχούμενης από σιίτες κυβέρνησης στο Ιράκ—, εμπλέκεται πλέον σε αιματηρές μάχες με το Μέτωπο αλ Νόσρα, το βραχίονα της αλ Κάιντα στη χώρα, και διάφορες παρατάξεις των ανταρτών, που το κατηγορούν για ακρότητες και ηγεμονισμό.
Χθες Κυριακή και κατά τη διάρκεια της νύχτας ως τα ξημερώματα σήμερα, οι μάχες στην Χοσάμ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου, στοίχισαν τη ζωή σε 17 μαχητές της τάξης του Μετώπου αλ Νόσρα και των ανταρτών και σε 28 μέλη του ΙΚΙΛ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες ανάμεσα στις οργανώσεις αυτές από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση κι αντλεί πληροφόρηση από ένα ευρύ δίκτυο πολιτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.
Το ΙΚΙΛ είχε αρχικά τύχει ευνοϊκής υποδοχής από τους σύρους αντάρτες, που αντιμετώπιζαν ευμενώς την υποστήριξη μιας οργάνωσης καλά εξοπλισμένης και οργανωμένης έναντι της πολεμικής μηχανής του καθεστώτος.
Αλλά οι ακρότητες που του αποδίδονται, όπως οι απαγωγές και οι εκτελέσεις πολιτών και ανταρτών αντίπαλων κινημάτων, ώθησαν το σύνολο των οργανώσεων των ανταρτών να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον του ΙΚΙΛ, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας ακραίας ερμηνείας του ισλαμικού νόμου.
Το ΙΚΙΛ επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος σε μια περιοχή που θα συσσωματώνει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.
Εξάλλου σε άλλες περιοχές της χώρας, τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι γονείς τους ειδοποιήθηκαν χθες Κυριακή για να παραλάβουν τις σορούς τους, πρόσθεσε η ίδια ΜΚΟ.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με διάφορες ΜΚΟ.
(φωτογραφία αρχείου)