Σύροι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεθοριακό σταθμό Αλ Κάεμ ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσαν αξιωματικοί του ιρακινού στρατού.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς, οι αντάρτες είναι πιστοί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στο Μέτωπο αλ Νόσρα, τη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, που ελέγχουν ήδη τη συριακή πλευρά του μεθοριακού σταθμού.
Το Αλ Κάεμ είναι ένας από τους τρεις μεθοριακούς σταθμούς που υπάρχουν ανάμεσα στο Ιράκ και την Συρία.
Αυτός της Ράμπια, που βρίσκεται βορειότερα, εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρακινές δυνάμεις κατά την επίθεση των τζιχαντιστών στην επαρχία Νινευή. Ο σταθμός τελεί τώρα υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.
Η τύχη του τρίτου, του Αλ Ουάλιντ, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Αλ Κάεμ, δεν είναι προς το παρόν γνωστή.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Νερσιβάν Μπαρζανί, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι ο ιρακινός στρατός δεν είναι σε θέση να ανακαταλάβει τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.
Οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να είναι πολιτική και θα πρέπει να απαντά στα βάσανα της σουνιτικής μειονότητας της χώρας, επισήμανε ο Μπαρζανί.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κούρδοι μαχητές (πεσμεργκά), οι οποίοι επενέβησαν για να υπερασπιστούν εν μέρει αμφισβητούμενες κουρδικές περιοχές, δεν θα αναμειχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατάληψης της Μοσούλης.
Η δεύτερη αυτή μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ περιήλθε στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) πριν από μια εβδομάδα και η οργάνωση αυτή έχει έκτοτε καταλάβει μια σειρά από πόλεις της χώρας.
«Τώρα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στο σιίτη ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και τους σουνίτες, ούτε ανάμεσα στον Αλ Μάλικι και τους Κούρδους», σημείωσε ο Μπαρζανί.
«Αυτό (που συμβαίνει) είναι αποτέλεσμα της λάθος πολιτικής της Βαγδάτης έναντι του σουνιτικού τομέα. Πρόκειται για ολόκληρη την σουνιτική κοινότητα, αισθάνονται παραμελημένοι», κατέληξε.