Μια στρατιωτική σύρραξη στην Ουκρανία θα απειλήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής, προειδοποίησε σήμερα ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ.
«Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω μια διπλωματική λύση στην κρίση, καθώς μια σύρραξη θα καταστρέψει τα θεμέλια της σταθερότητας όλης της περιοχή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε συνάντησή του με ουκρανούς επιχειρηματίες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους ρωσικής καταγωγής που έχουν αυτοανακηρυχθεί ηγέτες της Κριμαίας να προσαρτήσουν τη χερσόνησο που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Η αυτοανακηρυχθείσα και παράνομη κυβέρνηση της Κριμαίας τώρα προσπαθεί να κλέψει την εθνική ιδιοκτησία της Ουκρανίας. Θέλω να προειδοποιήσω αυτή την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να λεηλατηθεί να και προσαρτηθεί εθνική ιδιοκτησία», υπογράμμισε ο Γιατσένιουκ.
Νωρίτερα ο ουκρανός πρωθυπουργός είχε σημειώσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν.
Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Γιατσένιουκ σημείωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί να βαθύνει τους πολιτικούς και εμπορικούς της δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Ο ίδιος διέψευσε ότι οι νέες αρχές της Ουκρανίας θα εθνικοποιήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Η ιδιοκτησία σας είναι προστατευμένη», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες.
Εξάλλου ο Γιατσένιουκ επανάλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.
Μια ομάδα του ΔΝΤ αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Κίεβο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία αύριο Τρίτη, όπως έγινε γνωστό από το Ταμείο. Η αποστολή θα παραμείνει στη χώρα ως τις 14 Μαρτίου.