Οι παραχωρήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς προς την αντιπολίτευση δεν αρκούν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, καθώς η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία συνέβαλαν στην υποχώρηση του νομίσματός της σε χαμηλό 4½ ετών.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, επισήμανε επίσης ότι οι «εξωτερικές δυνάμεις» δεν πρέπει να αναμιχθούν στην κρίση, τονίζοντας πως επαφίεται στον ουκρανικό λαό να την επιλύσει.
«Αυτά που προσέφερε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έχουν ακόμη φθάσει σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο Κέρι.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας κατά την διάρκεια της συνόδου του Μονάχου για την ασφάλεια.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία», τόνισε, δίνοντας έμφαση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον εργάζονται «πλάι-πλάι» σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, επισήμανε ακόμη, επιμένοντας πάντως ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από μια πολιτική λύση» στη χώρα αυτή.
Εξάλλου νωρίτερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς πως θεωρεί υπερβολική την απαίτησή του οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να εγκαταλείψουν ένα κτίριο στο κέντρο του Κιέβου το οποίο χρησιμοποιούν ως βάση κι επισήμανε ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε θερμαινόμενους χώρους.
«Συμφωνώ ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτόν τον όρο», είπε αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. «Πρέπει η αντιπολίτευση να έχει μέσα για να κάνει διαδηλώσεις, διαφορετικά θα πρόκειται στην πραγματικότητα για μια επιχειρησιακή απαγόρευση των διαδηλώσεων», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Η Μέρκελ κάλεσε τον Γιανουκόβιτς «να περάσει από τα λόγια στις πράξεις», επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε και ο ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κέρι.
Την Τετάρτη, η Μέρκελ είχε σημειώνει ότι οι άνθρωποι που διαδηλώνουν στην Ουκρανία υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να «εισακουστούν».
Πάντως σήμερα απέφυγε να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Κίεβο. Δεν είναι «η στιγμή» να εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας, είπε, «το ζήτημα δεν τίθεται προς το παρόν για εμένα», πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Από την δική του πλευρά ο Τουσκ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλάει με μια «ενωμένη φωνή» για το ζήτημα της Ουκρανίας και σημείωσε ότι κατέγραψε «ευρεία συναίνεση» μεταξύ του ιδίου και της Μέρκελ «για όσα πρέπει να γίνουν και να αποφευχθούν στην Ουκρανία».
Ο Γιανουκόβιτς έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησής του, πληροφορίες της εφημερίδας Krone ανέφεραν ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ βρίσκεται πλέον στη Βιέννη, αν και η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και η κυβέρνηση της χώρας αυτής δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα και προσέφερε αμνηστία στους ειρηνικούς διαδηλωτές. Ωστόσο η αντιπολίτευση διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος στην διελκυστίνδα ανάμεσα στη Δύση και στην Ρωσία όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.
Οι διαδηλώσεις έχουν συνοδευτεί από ιδιαίτερα εκτεταμένα επεισόδια με έξι νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες.