Η κυβέρνηση των ανεξάρτητων του Μέχντι Τζομάα έλαβε τα ξημερώματα την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, με αποστολή με βγάλει την Τυνησία από τη βαθιά πολιτική κρίση της και να οργανώσει εντός του έτους εκλογές.
Έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση, 149 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 20 κατά και 24 απείχαν, επιτρέποντας έτσι να αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση αυτή, η οποία αναμενόταν να συγκεντρώσει την υποστήριξη τουλάχιστον 109 βουλευτών.
Ο σχηματισμός της κυβέρνησης ήταν το αποτέλεσμα εβδομάδων διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης. Διαδέχεται την ομάδα με επικεφαλής τους ισλαμιστές του Ενάχντα, οι οποίοι δέχθηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία για να αφήσουν τους ανεξάρτητους να οδηγήσουν την Τυνησία στις εκλογές.
Η ψηφοφορία αποδείχθηκε δυσκολότερη απ’ ό,τι προβλεπόταν για τον Τζομάα, ο οποίος γύρω στις 1:00 το πρωί αντιμετώπισε τις επικρίσεις πολλών βουλευτών οι οποίοι κατηγορούσαν διάφορα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ότι κατείχαν σημαντικά αξιώματα στο καθεστώς του ανατραπέντος Ζιν Ελ Αμπντίν Μπεν Άλι, ο οποίος εκδιώχθηκε από την επανάσταση του 2011. Στόχος των επικριτών ήταν κυρίως ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάφεντ Μπεν Σάλα.
Ωστόσο δεν δόθηκε καμιά απόδειξη για τις κατηγορίες αυτές, ενώ καμιά εκτεταμένη έρευνα δεν έχει διεξαχθεί μετά την επανάσταση σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των δύο δεκαετιών του καθεστώτος του Μπεν Άλι.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μέχντι Τζομάα θέλησε από την πλευρά του να υπερασπισθεί τους δικούς του, διαβεβαιώνοντας ότι επέλεξε τους υπουργούς του βάσει «της ικανότητας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς» τους, αλλά υποσχόμενος πάντως ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον υπουργών του που είναι ύποπτοι ότι υπηρέτησαν το παλιό καθεστώς.
Ο Τζομάα επέμεινε στην ανάγκη να αποκατασταθεί η ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας ώστε οι εκλογές να μπορέσουν να διεξαχθούν το 2014.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να υπάρξει «κοινωνική ειρήνη», αναφερόμενος στις απροειδοποίητες απεργίες και τους τακτικούς αποκλεισμούς επιχειρήσεων, κυρίως δημόσιων, για να εξαναγκασθούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Ο σχηματισμός της κυβέρνησης αυτής αποτελεί το τελευταίο στάδιο της «μετάβασης προς τη δημοκρατία» που άρχισε τον Ιανουάριο του 2011. Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα λίγο μετά την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος την Κυριακή, έπειτα από συζητήσεις που διήρκεσαν πάνω από δύο χρόνια.