Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Άλι Λάραγεντ και ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Μουστάφα Μπεν Τζααφάρ υπέγραψαν σήμερα το νέο σύνταγμα της χώρας, ένα ιστορικό γεγονός για τη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη.
Έπειτα από χρόνια απολυταρχικής διακυβέρνησης υπό τον Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι το σύνταγμα της Τυνησίας έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο προοδευτικά στον αραβικό κόσμο. Αν και ορίζει το Ισλάμ ως την επίσημη θρησκεία του κράτους, προστατεύει την ανεξιθρησκία και την ισότητα των δύο φύλων.
Ο Μαρζούκι ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε χθες Κυριακή, τρία χρόνια μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του Μπεν Άλι. Ο πρόεδρος της Τυνησίας φίλησε το κείμενο και έκανε με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης.
Το νέο σύνταγμα της χώρας πρέπει τώρα να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, προτού ξεκινήσει να ισχύει σταδιακά.
Σε ομιλία του λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Μαρζούκι χαιρέτισε «τη νίκη κατά της δικτατορίας», όμως πρόσθεσε ότι είναι «μακρύς» ο δρόμος μέχρι να εδραιωθούν οι δημοκρατικές αξίες, την ώρα που στη διάρκεια του έτους αναμένεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.
«Με τη δημιουργία του κειμένου αυτού, επικυρώνουμε τη νίκη μας εναντία στη δικτατορία», δήλωσε, αναφερόμενος στο καθεστώς Μπεν Άλι.
«Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Μένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά μέχρις ότου οι αξίες του συντάγματός μας να αποτελέσουν μέρος της κουλτούρας μας», υπογράμμισε ο τυνήσιος πρόεδρος.
«Είναι η συνέχιση της νίκης μας ενάντια στην τρομοκρατία, είναι μια νίκη για όλους μας», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Τυνησία», φώναξε ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης.
Η κατάσταση στην Τυνησία παραμένει ασταθής μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011 εξαιτίας ενός ενόπλου κινήματος τζιχαντιστών που ευθύνεται κυρίως, σύμφωνα με τις αρχές, για τις δολοφονίες δύο μελών της αντιπολίτευσης.
Η χώρα έχει μόλις αρχίσει να βγαίνει από τη βαθιά πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τη δολοφονία του βουλευτή Μοχάμεντ Μπράχμι τον Ιούλιο. Στα τέλη Δεκεμβρίου το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα συμφώνησε να αποχωρήσει από την εξουσία ανοίγοντας τον δρόμο σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα μείνει στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.