Έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για την από κοινού κατασκευή πυραυλικών συστημάτων με τη Μόσχα είναι πλέον η Άγκυρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, επικαλούμενη δήλωση του επικεφαλής του Ανώτατου Οργάνου Άμυνας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες θα περιλαμβάνει και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ιδίων πυραυλικών συστημάτων.
Κατά το Bloomberg, η κίνηση αυτή της Τουρκίας θεωρείται ως ένα βήμα που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φωνές εντός του ΝΑΤΟ, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνει τη χώρα του ολοένα και περισσότερο μακριά από τη Συμμαχία, οδηγώντας τη στην «αγκαλιά» του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Θα υπογράψουμε μια συμφωνία, αφού πρώτα επικυρώσουμε μεταξύ μας τις τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με την από κοινού παραγωγή ή την παραγωγή κάποιων τμημάτων [σ.σ. οπλικών συστημάτων] στην Τουρκία καθώς και το διαμοιρασμό τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Ντεμίρ.
Οι συνομιλίες συνιστούν μέρος της συμφωνίας που συνυπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία, για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τούρκος αξιωματούχος την Παρασκευή στην Άγκυρα, «βρίσκονται πλέον σε αρκετά ώριμο στάδιο».
«Η υπογραφή μιας συμφωνίας είναι θέμα χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, καταδεικνύει το γεγονός ότι η Άγκυρα παραμένει απτόητη απέναντι στο ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ, που πιέζουν, ώστε να «παγώσει» η αγορά τωνS-400 από την Ρωσία.
Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει, εδώ και καιρό, το καθεστώς Ερντογάν ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εγκυμονεί κινδύνους για τα συστήματα ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ, με τα οποία είναι απολύτως ασύμβατο.
Ωστόσο, η Τουρκία επιμένει πως θα συνεχίσει την αγορά των S-400, υποστηρίζοντας ότι θα παραμείνει πιστή ως προς τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Τη θέση αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται με κανέναν τρόπο, πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο, με τον εκπρόσωπό του, Τζόναθαν Χόφμαν, να υπογραμμίζει σχετικά:
«Εάν η Τουρκία θέλει να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35, τότε θα πρέπει να ξεφορτωθεί τους S-400. Δεν πρόκειται για μια κατάσταση τύπου “τους κρατώ σε μια αποθήκη και τους κλειδώνω μέσα”. Θα πρέπει να απαλλαχθούν από το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα».