Ολοκληρώθηκε η διερευνητική επίσκεψη της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) στην Τουρκία, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9-21 Ιουνίου 2013 και αναμένεται το σχετικό πόρισμα.

Στις τουρκικές αρχές δόθηκαν ήδη οι πρώτες προκαταρκτικές παρατηρήσεις της (CPT), κλιμάκιο της οποίας πραγματοποίησε δωδεκαήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, με αντικείμενο την εξέταση της κατάστασης σε φυλακές, κέντρα κράτησης και ιδρύματα στη χώρα.

Όπως συνηθίζεται, το πλήρες πόρισμα της CPT θα δοθεί στη δημοσιότητα μαζί με τις απαντήσεις που θα δώσουν εν ευθέτω χρόνω οι τουρκικές αρχές σχετικά με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής που έχουν λάβει ήδη.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής επανεξέτασε τη μεταχείριση των προσώπων που κρατούνται από την αστυνομία και τη χωροφυλακή καθώς και την εφαρμογή στην πράξη θεμελιωδών εγγυήσεων, όπως η πρόσβαση σε δικηγόρο.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κατάσταση των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους, στο πλαίσιο των πρόσφατων διαδηλώσεων και, για το σκοπό αυτό, η αντιπροσωπεία πήρε συνεντεύξεις από πολλούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Η αντιπροσωπεία επίσης εξέτασε λεπτομερώς διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας για τους κρατούμενους, καθώς και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στους ισοβίτες κρατούμενους και σε ανήλικους.