Οι αθλητές υπεραποστάσεων διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε έναν και μόνο αγώνα. Αλλά ακόμα και για τα υπεράνθρωπα μέτρα των αθλητών αυτών, η Λίζι Χόκερ, η 36χρονη Βρετανίδα αθλήτρια, είναι αυτό που θα λέγαμε… υπεραθλήτρια.

Η Χόκερ έχει αναδειχθεί πέντε φορές νικήτρια της υπερδιαδρομής του Λευκού όρους (Ultra-Trail du Mont Blanc), μια από τις δυσκολότερες υπερδιαδρομές στον κόσμο και όπου οι αθλητές διανύουν περισσότερο από 160 χιλιόμετρα πάνω στις Γαλλικές Άλπεις.

Πέρσι, εκτός από αυτήν τη διαδρομή, έτρεξε τα 160 χιλιόμετρα του Rabbit Run στο Κολοράντο των ΗΠΑ και τα 250 χιλιόμετρα της υπερδιαδρομής Σπάρταθλον στην Ελλάδα – και όλα αυτά μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Η ίδια λέει πως ξεκίνησε τις υπερδιαδρομές κατά τύχη…

Βρισκόταν σε διακοπές κοντά στο Λευκό Όρος όταν αποφάσισε να λάβει μέρος στην ομώνυμη υπερδιαδρομή. Σχεδόν 27 ώρες αργότερα, ήταν η πρώτη γυναίκα που έκοψε το νήμα του τερματισμού. «Έτσι κι αλλιώς έτρεχα καθημερινά, όμως δεν ήξερα ότι θα ήμουν τόσο καλή» λέει η ίδια. Από τότε ξεκίνησε η καριέρα της στις υπερδιαδρομές, έχοντας μέχρι σήμερα νικήσει σε 35. Αξιοπρόσεκτη είναι η περίσταση όπου μια πτήση της ακυρώθηκε ενώ εκείνη βρισκόταν στο Νεπάλ – οπότε απλά… έτρεξε τα 320 χιλιόμετρα που τη χώριζαν απ’ τον προορισμό της!

Το άθλημα αυτό ενέχει πολλούς κινδύνους τραυματισμών και αποφέρει ελάχιστη έως καθόλου αμοιβή και δόξα. Γιατί το κάνει λοιπόν; «Γιατί πραγματικά αγαπώ το τρέξιμο και μου αρέσει πολύ να είμαι έξω στα βουνά».