Σε πρόσφατη έρευνα για το ποιο δικαστικό πρόσωπο είναι το αγαπημένο του Αμερικανικού λαού, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ με ευκολία αναδείχθηκε η «αγαπημένη του κοινού» με ποσοστά αξιοζήλευτα, αφού το 44% δήλωσε πως τη λατρεύει και το 26% ότι έχει καλή γνώμη για εκείνη. Αλλά η αγάπη των Αμερικανών δημοκρατική δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, δεν σταματά εκεί.
Σαν άλλη σταρ, συγκεντρώνει το ένα μετά το άλλο βραβείο κοινού ή είναι υποψήφια σε σχετικούς διαγωνισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το βραβείο που είχε λάβει πριν έναν χρόνο στα δημοφιλή βραβεία του MTV για το σινεμά και την τηλεόραση, όπου πρόσωπα τα οποία ξεχώρισαν την προηγούμενη χρονιά βραβεύονται από το κοινό.
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, είχε λάβει το άκρως τιμητικό βραβείο της «Ηρωίδας της πραγματικής ζωής». Και είναι μία «ηρωίδα», όπως λένε, αφού κατάφερε και πέτυχε πράγματα απίθανα, άξια θαυμασμού, ενώ μέχρι και σήμερα στα 87 της χρόνια παλεύει με γενναιότητα τις δυσκολίες της ζωής.
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ δεν έχει μόνο φίλους, έχει και ανθρώπους που λατρεύουν να την μισούν. Η περίπτωσή της, εξάλλου, δεν έχει μία μέση κατάσταση.
Έχει φανατικούς θαυμαστές που στο πρόσωπό της βλέπουν τους αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι έχει ορκισμένους εχθρούς που στο πρόσωπο της βλέπουν ένα «τέρας», μία «μάγισσα» την οποία δε σταματούν να πολεμούν χωρίς, όμως, επιτυχία.
Η φιλελεύθερη ανώτατη Δικαστής των ΗΠΑ έχει μία συναρπαστική ζωή, γεμάτη πόνο, χτυπήματα της μοίρας και αγώνες. Αγώνες και μάχες χωρίς σταματημό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισότητα των φύλων, για την «εκπόρθηση» ανδροκρατούμενων οχυρών, όπως η Νομική.
Και όλα αυτά τα πέτυχε (και συνεχίζει) παρά τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία της (πριν λίγους μήνες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δύο καρκινικών οζιδίων από τον αριστερό πνεύμονά της) και τις ισχυρές πιέσεις από την πολιτική ηγεσία να παραιτηθεί.
Η ίδια παραμένει δραστήρια στη θέση της, συνεχίζοντας να πολεμά με το λόγο της το Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική του.
Το κορίτσι των μεταναστών με το μεγάλο όραμα
Η Ρουθ γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους μετανάστες γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο έμπορος πατέρας της ήταν από την Οδησσό, ενώ η μητέρα της καταγόταν από την Αυστρία.
Από πολύ νωρίς, η Ρουθ έδειξε την αγάπη της στα γράμματα και την κλίση της στη μουσική. Άλλωστε, όπως έχει πει και η ίδια, αν δεν ήταν νομικός, θα ήθελε να ήταν ντίβα της όπερας.
Αυτή την καλλιτεχνική φύση, αλλά και τη δίψα για μάθηση της την είχε μεταδώσει η μητέρα της Σήλια, η οποία δεν ευτύχησε να προχωρήσει στο σχολείο, αφού έπρεπε να σπουδάσει από την οικογένειά της ο αδελφός της.
Εξάλλου, τα χρόνια εκείνα, τα κορίτσια αν επρόκειτο να σπουδάσουν οι αδελφοί τους και δεν υπήρχε ο οικονομικός τρόπος από την οικογένεια, έμεναν πίσω. «Θυσιάζονταν», όπως λέει και η Ρουθ, κάθε φορά που αναφέρεται συγκινημένη στη μητέρα της.
Στα 13 της έγραψε μια έκθεση για τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας τεράστια εντύπωση. Στο σχολείο τα πήγαινε περίφημα, αλλά δυστυχώς η μοίρα τής έστειλε το πρώτο μεγάλο χτύπημα: η μητέρα της διαγνώσθηκε με καρκίνο και πέθανε – τι ειρωνεία – την ημέρα της αποφοίτησης της Ρουθ από το λύκειο.
Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια που πέρασαν μαζί οι δύο γυναίκες, η μάνα κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει στην κόρη της ηθικές αξίες, να την κάνει να πιστεύει στον εαυτό της, να διεκδικεί το όνειρό της, να παλεύει για τα ιδανικά της, ενώ της έδωσε δύο συμβουλές τις οποίες η Ρουθ κρατά σαν φυλακτό και μαζί τους πορεύεται σε όλη της τη ζωή: «Να είσαι κυρία» και «Να είσαι ανεξάρτητη».
Και η σιδηρά κυρία της αμερικανικής δικαιοσύνης πέτυχε και τα δύο.
Η Νομική και οι δυσκολίες μέχρι την αναγνώριση
Η Ρουθ μπαίνει με υποτροφία στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου εκεί συναντά τον μεγαλύτερο θαυμαστή της, τον σύζυγό της, Μάρτιν Γκίνσμπεργκ, ο οποίος μέχρι και το 2010, οπότε κι έφυγε από τη ζωή στάθηκε δίπλα της βράχος, ενθαρρύνοντάς της να κυνηγάει το όνειρό της και να έχει πίστη στον εαυτό της.
Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1954 και σύντομα απέκτησαν την κόρη τους. Ο Μάρτιν κατετάγη στο στρατό, ενώ το 1957 η Ρουθ μπήκε στο Χάρβαρντ για να σπουδάσει Νομική. Σε μία δύσκολη εποχή για τις γυναίκες, αφού στο έτος της ήταν 9 γυναίκες φοιτήτριες προς 500 άνδρες. Μάλιστα, ήταν και η μοναδική που είχε παιδί. Εκείνη την περίοδο ο σύζυγός της διαγνώσθηκε με καρκίνο, τον οποίο κατάφερε να νικήσει.
Λίγο αργότερα, και οι δύο συνέχισαν τις σπουδές τους στο Κολούμπια, όπου η Ρουθ ολοκλήρωσε το διδακτορικό της και μάλιστα βγήκε πρώτη. Και μπορεί στις σπουδές της να διέπρεψε, όμως, στην εύρεση εργασίας ως δικηγόρος δυσκολεύτηκε πολύ. Ήταν γυναίκα και μητέρα και δεν υπήρχαν πολύ πρόθυμοι για να την προσλάβουν.
Άρχισε, τελικά, να διδάσκει αλλά οι απολαβές της ήταν αισθητά χαμηλότερες από εκείνες των ανδρών συναδέλφων της. Έτσι, το 1972 επιδίωξε να συμμετάσχει στην ίδρυση του Women’s Rights Project εντός της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).
Στο πλαίσιο της εργασίας της στο νεοσύστατο αυτό πρόγραμμα ανέλαβε τις πρώτες σημαντικές υποθέσεις διακρίσεων λόγω φύλου, μία έννοια την οποία καθιέρωσε η ίδια, ενώπιον, μάλιστα, του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Στα δικαστήρια η Ρουθ κέρδισε πολλές δίκες, οι αποφάσεις των οποίων οικοδόμησαν σταδιακά την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Όπως λέει η ίδια στο ντοκιμαντέρ «RBG», η νομική στάση της ήταν πάντα ρεαλιστική και επεδίωκε τον συμβιβασμό. Μάλιστα, συχνά συνεργάστηκε με συντηρητικούς σε θέματα μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης.
Το 1993, ο τότε Πρόεδρος της Αμερικής Μπιλ Κλίντον την διόρισε στον Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κι έγινε, έτσι, η δεύτερη μόλις γυναίκα σε αυτή τη θέση, μετά τη Ρεπουμπλικανή Σάντρα Ντέπι Ο Κόνορ.
Και από τότε μέχρι και σήμερα δε σταμάτησε να υπερασπίζεται το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ενέπνευσε τον αμερικανικό λαό όσο κανένας άλλος δικαστής. Και μόνο τυχαία δεν είναι, λοιπόν, η λατρεία που της έχουν.
Η μεγάλη πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ
Τον χειμώνα του 2019, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήρθε και πάλι αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Άλλες δύο φορές έχει δώσει γενναία μάχη με το «θηρίο» και το έχει νικήσει πανηγυρικά.
Η πρώτη ήταν το 1999 και η δεύτερη το 2009. Ένα ατύχημα που είχε την έστειλε στο χειρουργείο κι εκεί οι γιατροί ανακάλυψαν τα ογκίδια στους πνεύμονές της.
Η κατάσταση της υγείας της ανησύχησε τον κόσμο που την αγαπά, ευχόμενοι να ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα υγείας.
Και ανάμεσα στις ευχές για ταχεία ανάρρωση ήταν και εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, του μεγάλου πολέμιού της ο οποίος δεν είχε διστάσει να πει για τη Ρουθ πως έχει ψυχολογικά προβλήματα, λόγω των πύρινων λόγων της εναντίον του.
«Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Γκίνσμπεργκ έφερε τους πάντες σε αμηχανία προβαίνοντας σε ανόητες πολιτικές δηλώσεις για μένα», είχε γράψει σε ένα tweet του ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα.
Κι αυτό, διότι η δικαστής δεν δίσταζε να εκφράζει ανοιχτά και σε κάθε τόνο την έντονη ανησυχία της αν θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Αμερικής.
Μάλιστα, είχε αστειευτεί πως σε αυτό σενάριο, θα μετανάστευε στη Νέα Ζηλανδία. Όμως, δεν έκανε πράξη την απειλή της. Παραμένει κανονικά στη θέση της, από την οποία δεν έχει λείψει ούτε μία μέρα, συνεχίζοντας να πολεμά με σθένος την πολιτική του Τραμπ.
Μάλιστα, λένε πως κατά καιρούς δέχτηκε ισχυρές πολιτικές πιέσεις για να παραιτηθεί, όμως, εκείνη ποτέ δεν πτοήθηκε.
Λένε πως θέλει να παραμείνει στη θέση της μέχρι να εκλεγεί ένας Δημοκρατικός πρόεδρος. Ήδη, στην Αμερική ξεκινάνε να μετράνε αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.